Nieuws

Paus Franciscus: Russische invasie is bruut, maar mogelijk geprovoceerd

14-06-2022 11:02

Paus Fransiscus. Bron: Pixel2020 via Shutterstock

Paus Franciscus heeft weer uitgehaald naar Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Hij noemt het optreden van de Russische troepen bruut, wreed en fel, en roemt de moed van de Oekraïners. Franciscus zei echter ook dat men oog moet hebben voor de achterliggende oorzaken van de oorlog, die hij als mogelijk geprovoceerd ziet. De Paus deed de uitspraken in een gesprek met Jezuïtische journalisten, en de tekst van het gesprek werd vandaag gepubliceerd.

Volgens Franciscus had hij enkele maanden voor het conflict uitbrak een gesprek met Poetin, waarin de Russische president klaagde dat de NAVO ”blaffend aan de poort” van Rusland leek te staan. ”We zien niet het hele drama dat zich ontwikkelde achter deze oorlog, die misschien is geprovoceerd of niet voorkomen is,” Zei de Paus over het over het ontstaan van het conflict. Hij voegde er direct aan toe het simplistisch zou zijn om hem pro-Poetin te noemen vanwege deze uitspraken.

Begin mei kwam al naar buiten dat Franciscus geprobeerd had een ontmoeting met Poetin te regelen. Na het uitbreken van de oorlog bracht hij een bezoek aan de Russische ambassade, waarin hij zou proberen om contact te krijgen met het Kremlin. Hij deed toen in een Italiaanse krant vergelijkbare uitspraken over de druk die Poetin voelde vanwege de NAVO-uitbreiding.