Nieuws

Severodonetsk afgesloten van de buitenwereld, maar Oekraïense troepen behouden industrieterrein

14-06-2022 16:41

Verwoest appartementencomplex in Luhansk. Bron: Const Skomorokh via Shutterstock

De belegering van de Oekraïense kuststad Marioepol lijkt zich in de Luhansk Oblast te herhalen. De stad Severodonetsk is volgens Oerkaïne compleet afgesloten van de buitenwereld, nadat Russische bombardementen de laatste brug over de Severski Donets-rivier hebben doen instorten. Russische troepen hebben het grootste deel van de stad in handen. Het Oekraïense leger heeft zich nu verschanst op het omvangrijke industrieterrein, ”Azot” genaamd, maar zitten zonder bevoorradings- of vluchtroute.

Azot is een van de grootste chemische industrieterreinen in Europa. Het hoofdproduct van de industrie is kunstmest, dat sinds 1951 in grote hoeveelheden wordt geproduceerd. Net als het industrieterrein Azovstal in Marioepol is het gebied een wirwar van fabrieken, leidingen, en spoorlijnen. Rusland zegt dat de Oekraïense soldaten tot woensdag de tijd hebben om zich over te geven.

Houwitsers

De Oekraïense regering vraagt het Westen ondertussen opnieuw om zware wapens. Volgens president Zelensky is er geen tekort aan munitie, maar wel aan materieel als artillerie en drones. Oekraïne vecht nog grotendeels met een arsenaal uit de Koude Oorlog, maar het trainen van soldaten met NAVO-materieel kost tijd.

Ondertussen schrijft Reuters dat Duitsland bijna klaar zegt te zijn met het trainen van een groep Oekraïners. De soldaten leren op een legerbasis in Noordrijn-Westfalen hoe ze de Panzerhaubitze 2000 moeten gebruiken. De Duitse overheid kon niet zeggen wanneer de wapens naar Oekraïne verstuurd worden, maar zegt wel dat eerst het benodigde personeel opgeleid moet zijn. Duitsland beloofde in mei zeven van deze moderne houwitsers te zullen leveren, en Nederland levert er vijf.