Media

Ongehoord Nederland krijgt straf van NPO, mogelijk boete

15-06-2022 16:33

Arnold Karskens, Ongehoord Nederland
Arnold Karksens, baas van Ongehoord Nederland. Screenshot NPO.

De NPO denkt er over om leden- complot- en desinformatie-omroep Ongehoord Nederland (ON) een boete op te leggen. Volgens de NPO Ombudsman (V) heeft ON de journalistieke code van de NPO geschonden. Op grond van de Mediawet kan de NPO aan ON nu een boete opleggen van maximaal 15 procent inhouding van het totale budget.

De NPO heeft inmiddels contact gehad met ON. ON-voorzitter Arnold Karskens heeft in een persbericht (zie hieronder) een reactie gegeven.

De Raad van Bestuur van de NPO zal uiterlijk 27 juni definitief beslissen of ON inderdaad zal worden gekort op het budget en hoeveel er zal worden gekort.

 

PERSBERICHT ONGEHOORD NEDERLAND

Frontale aanval NPO op persvrijheid

Het voornemen van de Raad van Bestuur van de NPO om maximaal 15% van het voor Ongehoord Nederland vastgestelde budget in te houden is een frontale aanval op het voortbestaan van ons als omroep en de persvrijheid in Nederland.
De Raad van Bestuur baseert zijn voornemen op de vorige week gepubliceerde bevindingen van de NPO-Ombudsman.

Wij bestrijden de conclusies uit het rapport van de NPO-Ombudsman nadrukkelijk. Wij betreuren dat nog voordat ons om een weerwoord is gevraagd de Raad van Bestuur al tot zo’n draconische maatregel wil overgaan. Ongehoord Nederland is door de Minister van OC&W pas recent toegelaten in het publieke bestel vanwege de “ongehoorde” visie op grote maatschappelijke thema’s, zoals de gevolgen van massa-immigratie, doorgeslagen klimaatbeleid en de toenemende macht van de EU.

Het kortwieken van ons, als een jonge omroep, maakt het verkondigen van deze andere politieke boodschap, bijvoorbeeld over het coronabeleid en het onteigenen van boeren, binnen het publieke bestel hierdoor zo goed als onmogelijk en riekt daarom naar onversneden censuur.

Namens het bestuur van Ongehoord Nederland,

Arnold Karskens
Voorzitter