Nieuws

President Biden tegen oliebedrijven: Pomp meer olie of anders grijp ik in

15-06-2022 15:20

Bron: BiksuTong via Shutterstock

De Amerikaanse president Biden verzoekt de bazen van een aantal oliebedrijven om zo snel mogelijk de productie op te schroeven. De president schrijft dit in een brief die in handen is van Associated Press. Biden staat onder druk om iets te doen aan de stijgende kosten van levensbehoeften, en de prijs van benzine is daarbij altijd een gevoelig thema. Mocht de productie niet vrijwillig omhoog gaan, dan kan de regering noodmaatregel nemen om bedrijven hiertoe te dwingen.

Briefdiplomatie

De olieproducenten die de brief hebben ontvangen zijn Exxonmobil, Chevron, British Petroleum, Shell, Phillips 66, Marathon en Valero. Biden schrijft dat hij begrip heeft voor de complexe zakelijke beslissingen die de leiders van deze bedrijven moeten maken. Hij zegt echter ook dat het onacceptabel is dat ”in tijden van oorlog” oliebedrijven abnormaal hoge winsten maken die ten koste gaan van gewone gezinnen. Sinds heb begin van de Russische invasie in Oekraïne is de wereldwijde olieprijs per vat met meer dan dertig dollar gestegen.

In verschillende staten wordt al gewerkt aan maatregelen die de winstmarges van olieproducenten omlaag moeten brengen. Het is echter maar de vraag of raffinaderijen in de VS een groeiende productie aankunnen. Sinds het begin van de coronacrisis is veel raffinagecapaciteit uitgeschakeld vanwege de dalende brandstofvraag. De VS zou nu per dag 800.000 vaten minder kunnen raffineren dan in 2020. Het land consumeert iedere dag ongeveer 20 miljoen vaten per dag.

Saudi-Arabië

Naast het aansporen van de eigen bedrijven om meer te produceren, zal Biden ook proberen om buitenlandse partners hun steentje bij te laten dragen. Het Witte Huis maakte gisteren bekend dat Biden op 15 juli een staatsbezoek zal brengen aan Saudi-Arabië, ondanks de eerdere kritiek die hij had op de leiders van dat land. De relatie tussen beide landen lijkt alleen maar meer schade op te lopen sinds de moord op de Saudische journalist Jamal Kashoggi in 2018. Biden zal tijdens zijn bezoek de Saudische koning Salman ontmoeten, en de troonopvolger Mohammed bin Salman, die als het echte brein achter de staat gezien wordt.