Nieuws

WHO wil apenpokken andere naam geven vanwege racisme

15-06-2022 13:09

Bron: Dave Primov via Shutterstock

De Wereldgezondheidsorganisatie vindt dat er een andere naam moet komen voor apenpokken. De huidige naam zou racisme en stigmatisatie in de hand werken. Dat schrijft Bloomberg. de huidige naam voor de ziekte voldoet bovendien niet aan WHO-richtlijnen die het gebruik van geografische namen of dieren afraadt bij het benoemen van ziektes. Volgens de directeur-generaal van het WHO, Tedros Adhanom Gebreyesus, is overleg gaande met experts over een naamswijziging. De nieuwe naam moet zo snel mogelijk bekendgemaakt worden.

Een groep van 30 virologen kwam vorige week al met een oproep om de naam aan te passen. Volgens hen versterkt de huidige naam een aantal schadelijke misvattingen. De wetenschappers maakten vooral bezwaar tegen de beschrijving van apenpokken als een Afrikaanse ziekte. De recente uitbraak vindt juist vooral in Westerse landen plaats. Ook ontstaat volgens hen in de media de indruk dat de ziekte in Afrika endemisch is, en van mens tot mens overspringt. Apenpokkenuitbraken komen in Afrika juist voor doordat het virus af en toe overspringt van dier op mens, bijvoorbeeld omdat mensen besmet wild eten. Besmetting van mens tot mens is in Afrikaanse landen juist ongehoord, hoewel dit in het Westen wel lijkt te gebeuren. Om dit soort misvattingen in de toekomst te voorkomen, moet een nieuwe naam bedacht worden.

De wetenschappers merken ook op dat de Foreign Press Association of Africa vorige maand bezwaar maakte tegen het gebruik van foto’s met zwarte patiĆ«nten van het apenpokkenvirus. Ook dit zou volgens de groep stigmatiserend werken. Gelukkig inmiddels zijn er al 1600 besmettingen in Westerse landen, en zijn er genoeg foto’s van blanke patiĆ«nten met virusverschijnselen.

De discussie, zo merkt ook Bloomberg op, heeft veel weg van de naamsverandering die het coronavirus onderging. Deze werd door het WHO uiteindelijk Covid-19 genoemd. Zo moest duidelijk gemaakt worden dat iedere verwijzing naar China voortaan uit den boze was.