Nieuws

Zelensky ontvangt vier staatshoofden tegelijk in aanloop naar EU-top

16-06-2022 11:23

Zelensky en Macron op het Élysée in 2019. Bron: Frederic Legrand via Shutterstock

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontvangt vandaag meerdere hooggeplaatste gasten. De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, en de Italiaanse premier Mario Draghi zijn vannacht samen per trein naar Kiev gereisd. De drie gaan naar Oekraïne om het land hun steun te betonen in de oorlog met Rusland. De president van het naburige Roemenië, Klaus Iohannis, zal het gezelschap komen versterken. Macron zei eerder dat het bezoek meer dan alleen symbolisch zou zijn.

Naast de steunbetuiging staat ook het mogelijke EU-kandidaat lidmaatschap van Oekraïne op de agenda. op 23 en 24 juni komen de Europese regeringsleiders bijeen voor een top, onder andere om over de kandidatuur te spreken. Verwacht wordt dat de Europese Commissie deze kandidatuur vrijdag formeel voor zal stellen. Hiermee zal Oekraïne op het pad gezet worden naar een volwaardig lidmaatschap, al ligt dat misschien nog ver in de toekomst. Een anonieme functionaris binnen de Franse regering zegt tegen Reuters dat een balans gezocht moet worden tussen de Oekraïense wens om lid te worden, en de wensen van andere kandidaten om ook lid te worden. Landen die al langer onderhandelen over lidmaatschap moeten niet de indruk krijgen dat Oekraïne voorgetrokken wordt.

De Europese Unie heeft op het moment vijf kandidaat leden. Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Turkije. De onderhandelingen met deze landen zitten in verschillende stadia, afhankelijk van de verbeteringen die ze volgens EU-regels door moeten voeren. Om lid te kunnen worden moeten landen voldoen aan de Criteria van Kopenhagen, een set regels die in 1993 zijn vastgelegd door de Europese Raad. De regels gaan over het respecteren van mensenrechten, democratische spelregels en de rechtsstaat, het hebben van stabiele instituties en een markteconomie. Ook moeten de rechten van minderheden gewaarborgd zijn.

Ook de levering van wapens zal hoog op de agenda staan in Kiev. De Oekraïense regering heeft de West-Europese landen al meerdere malen traagheid verweten als het gaat om wapenleveranties. Vooral Duitsland zou te bang zijn voor escalatie van het conflict, een zorg die de Oekraïners niet goed kunnen begrijpen. Naast militair materieel wordt echter ook het personeel een probleem. Inmiddels zouden bij gevechten in de Donbas per dag 1000 Oekraïense soldaten gedood worden of gewond raken. De intensiteit van de gevechten neemt sinds vorige maand weer toe, en Kiev vraagt dan ook om zwaardere wapens uit NAVO-arsenalen.

Update: De staatshoofden zijn inmiddels rondgeleid door het door Rusland verwoestte Irpin.

t