Nieuws

Gewelddadige protesten in India tegen hervormingen defensie

17-06-2022 12:16

Indiase soldaten bij een parade ter viering van het in werking treden van de Indiase grondwet in 1950. Bron: Diganta Talukdar via Shutterstock

Bij demonstraties in verschillende delen van India zijn vrijdag meerdere mensen gewond geraakt, en is ten minste één man om het leven gekomen. De aanleiding is de aangekondigde hervorming van de voorwaarden waaronder het Indiase leger nieuwe rekruten aanneemt. Het plan, dat door de BJP-regering ”agnipath” of pad van vuur genoemd wordt, zal het aantal langdurige beroepsmilitairen drastisch terugdringen.

Onder de agnipath-plannen wordt nog maar een deel van de nieuwe rekruten aangenomen voor periodes van meer dan 4 jaar. Indiase militairen dienen op het moment gemiddeld zo’n 17 jaar. Rekruten moeten onder de plannen tussen de 17,5 en 21 jaar oud zijn, en slechts een kwart wordt na de eerste 4 jaar voor langere tijd in dienst gehouden. Volgens de regering moet het leger zo een jeugdiger profiel krijgen, en moeten technologische moderniseringen makkelijker worden. Dit jaar is de regering van plan om 46.000 nieuwe rekruten aan te nemen volgens deze voorwaarden. Hierbij zal de maximumleeftijd nog 23 jaar zijn, om tegemoet te komen aan geïnteresseerden die de afgelopen twee jaar niet in dienst konden vanwege de coronacrisis. De Indiase strijdkrachten hebben in totaal 1,38 miljoen mensen in dienst.

De hervormingen betekenen dat de meeste rekruten niet op de bestaanszekerheid kunnen rekenen die militaire dienst lijkt te bieden. Ook kunnen ze niet rekenen op een militair pensioen. India heeft geen dienstplicht, maar is afhankelijk van vrijwillige beroepsmilitairen. Voor velen is militaire dienst een economisch aantrekkelijke optie in een land met veel werkloosheid en armoede.

De aankondiging zorgde voor onrust in grote delen van India. In verschillende steden hebben demonstranten treinstations geblokkeerd en wagons in brand gestoken. In de zuidelijke stad Secunderabad kwam hierbij een man om het leven om het leven bij een botsing met de politie, en raakten nog eens 13 mensen gewond. In de noordelijke deelstaat Bihar zijn de huizen van verschillende bestuurders en politici aangevallen door woedende menigtes. Ook een lokaal kantoor van de regeringspartij BJP moest het ontgelden.