Nieuws

Kabinet komt met crisisaanpak asiel: NCTV gaat in- en uitstroom coördineren

17-06-2022 16:12

Aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Jan Omvlee

Het kabinet stelt een crisisteam in onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en veiligheid. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. Het team moet de in- en uitstroom van asielzoekers in de opvang coördineren, samen met het COA, de gemeenten, en de veiligheidsregio’s. Minister Yeşilgöz zegt na afloop van de ministerraad dat het kabinet onder hoge tijdsdruk snel en duidelijk besluiten moet kunnen nemen.

Omdat er te weinig woningen zijn voor de mensen die een verblijfsvergunning krijgen, zitten de asielzoekerscentra voor een derde vol met mensen die eigenlijk door moeten stromen. Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel is al langere tijd op zoek naar extra opvang, maar gemeenten staan niet bepaald te springen om langdurige en grootschalige asielopvang te regelen. Omdat er in Ter Apel iedere dag weer meer mensen bijkomen, moeten asielzoekers daar nu regelmatig op stoelen slapen.

De crisisaanpak kan vergeleken worden met de aanpak die begin dit jaar werd ingesteld voor Oekraïense vluchtelingen. Het kabinet wil nu op ”hoog ambtelijk en politiek-bestuurlijk niveau” de aanpak kunnen centraliseren, en niet overlaten aan lagere instanties onderling.