Nieuws

Rode Kruis wil ‘tentenkamp’ Ter Apel alweer afbreken

17-06-2022 10:32

COA-vlag bij aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Jan Omvlee

Het Rode Kruis is van plan om de tenten die het plaatste in het AZC van Ter Apel, op korte termijn weer af te breken. Een woordvoerder kon niet zeggen wanneer dit zal gebeuren, maar benadrukt dat de tenten een noodoplossing waren, en dat de echte oplossing van het COA en de overheid moet komen.

Volgens de hulporganisatie schiet het COA bovendien tekort als het gaat om eten en veiligheid. Asielzoekers die in de tenten verbleven kregen van woensdagavond tot donderdagmiddag niets te eten. Ook hier moet het Rode Kruis zorgen voor hulp, door eten en drinken te halen. Ook zouden er opstootjes zijn geweest, en zouden er spullen uit tenten zijn gestolen. Volgens het Rode Kruis is ook de veiligheid van het eigen personeel niet te garanderen. Bovendien gaat de instroom van nieuwe mensen gewoon door, en hebben in de nacht van donderdag op vrijdag weer mensen op stoelen moeten slapen in het aanmeldcentrum.

Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) erkent dat de situatie niet is zoals men zou wensen, en begrijpt de oplopende frustratie bij het COA en het Rode Kruis. Van der Burg zegt dat het systeem ”verstopt” zit doordat een derde van de asielopvang wordt ingenomen door mensen die al een verblijfsvergunning hebben. Door het woningtekort kunnen die mensen niet doorstromen, en zijn er te weinig plaatsen in de asielzoekerscentra. Alleen als hier iets aan gebeurt, kunnen de problemen worden opgelost. Van der Burg doet een dringende oproep aan gemeentes om te helpen bij het vinden van deze woonruimte.