Nieuws

Japanse LHBTI-koppels verliezen rechtszaak over niet erkennen homohuwelijk

20-06-2022 14:54

Bron: esfera via Shutterstock

Een groep homoseksuele en lesbische koppels heeft een rechtszaak tegen de Japanse staat verloren over het ontbreken van een erkend homohuwelijk. De zaak leek op eentje die in 2021 was aangespannen in de noordelijke stad Sapporo. Volgens de aanklacht was het niet erkennen van het homohuwelijk in strijd met de Japanse grondwet. Volgens deze lokale rechtbank in Sapporo klopte dit, en zou de staat het huwelijk open moeten stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Een andere rechtbank in Osaka komt nu tot de tegenovergestelde beslissing.

Japan kent geen homohuwelijk. Het huwelijk staat alleen open voor mensen van het tegenovergestelde geslacht. Wel kent een groot deel van het land een systeem van geregistreerd partnerschap. In meer dan 200 gemeentes en 8 prefecturen kunnen Japanse koppels een eed afleggen om hun relatie te bekrachtigen, ook al zijn ze van hetzelfde geslacht. Vorige week werd hier de hoofdstad Tokyo aan toegevoegd. Dit systeem wordt echter niet op landelijk niveau doorgevoerd. De terughoudendheid van Japan op het gebied van Lhbt-rechten is vrij typisch voor de regio. Taiwan is het enige land in Oost-Aziƫ dat homohuwelijken erkent.

De rechtbank in Osaka oordeelde dat een huwelijk gedefinieerd is als een verband tussen twee verschillende geslachten, en dat er nog niet genoeg debat was geweest in de Japanse samenleving over een eventueel homohuwelijk. Een groep van twee homoseksuele koppels en een lesbisch koppel probeerden de zaak aan te zwengelen. Ondanks de geregistreerde partnerschappen missen de koppels op dit moment bepaalde rechten die gehuwden hebben. Zo kunnen koppels van hetzelfde geslacht elkaars bezit niet erven na overlijden, en kunnen ze geen kinderen adopteren.