Nieuws

organisatie stikstofprotest: 40.000 mensen in Stroe

22-06-2022 09:57

Shutterstock

Boeren trekken vandochtend massaal naar het Gelderse Stroe om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Op de A2, A6, A16, A27, A32 en A50 zijn trekkers gesignaleerd. Volgens Mark van den Oever van Farmers Defence Force is het aan de boeren zelf of ze met de trekker de snelweg op gaan. De organisatie van de actiedag had van tevoren opgeroepen om dit niet te doen. De politie zegt niet opgewassen te zijn tegen de machines. Er zullen zoveel mogelijk boetes uitgeschreven worden, maar alleen als het veilig is kunnen trekkers van de weg worden gehaald. Volgens de organisatie zijn er vanmiddag zeker 40.000 mensen naar Stroe gekomen.

Politici van D66 en de VVD hebben vandaag laten weten af te zien van een bezoek aan het protest. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid heeft gewaarschuwd dat de veiligheid van de politici niet te garanderen is. Thom van Campen, VVD-Kamerlid voor landbouw, zegt op Twitter dat boeren het recht hebben vreedzaam te demonstreren, maar dat politici ook gewoon hun werk moeten kunne doen.

Vanochtend verschenen beelden op Twitter van trekkers die over de snelweg richting het protest rijden. De organisatie had het ontraden, maar kan het de boeren ook niet verbieden.