Nieuws

Velsen wil 1000 asielzoekers op cruiseschip opvangen

22-06-2022 12:04

Cruiseschip van de Holland Amerika Lijn ter illustratie. Bron: StudioPortoSabbia via Shutterstock

De gemeente Velsen is van plan om ongeveer 1000 asielzoekers op te vangen op een cruiseschip. De gemeente wil zo invulling geven aan toezeggingen die zijn gedaan aan het rijk en het COA over een ”mega-opgang”. Zo moet voor bepaalde tijd op grote schaal asielopvang geregeld worden. Het schip moet vanaf 1 augustus beschikbaar zijn. De opvang is niet voor onbepaalde tijd, en moet een halfjaar duren. Het college gaat morgen met een deel van de raad in gesprek, voordat het een definitief besluit neemt over het plan.

Het schip moet aan de kade komen te liggen bij het bedrijventerrein Noordwijkermeer, in Velsen-Noord. Het gesprek tussen de gemeente en de 5300 inwoners van dat stadsdeel moet nog plaatsvinden. De burgemeester laat aan NH Nieuws weten dat de gemeente klaar is om te helpen bij de problematiek in de asielopvang. Naast de locatie op het schip komt er nog een tweede opvang in de gemeente. In het dorp Driehuis komt een opvang voor 60 tot 100 minderjarige asielzoekers.

De verantwoordelijkheid voor de voorzieningen op het schip zal bij het COA komen te liggen. Hieronder valt ook de beveiliging. NH Nieuws schrijft dat bij de lokale partij LGV de telefoon roodgloeiend staat. Een raadslid uit Velzen-Noord vraagt zich af waarom de opvang niet ergens anders kon. ”Wij zijn een achterstandswijk, en we zijn er nog trots op ook. Maar met dit soort dingen wordt het weer verder naar beneden getrapt. Het zit hier al overvol, dit kan er gewoon niet bij”.