Nieuws

Turkije en Saudi-Arabië normaliseren relatie na jarenlange ruzie

23-06-2022 09:01

Bron: Zbitnev via Shutterstock

De Turkse president Erdogan is in Saudi-Arabië voor een staatsbezoek en een ontmoeting met kroonprins Mohammed bin Salman. De twee hadden in april al eens telefonisch met elkaar gesproken, maar de fysieke ontmoeting markeert een keerpunt in de moeizame relatie tussen de twee landen. Het lijkt erop dat Turkije door de economische malaise definitief afscheid neemt van de harde lijn die het de afgelopen jaren nam tegenover de Saudi’s.

Khashoggi

De moeilijkheden begonnen met de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in 2018. Khashoggi, zelf een gevestigde stem in Saudi-Arabië, had zich in de voorgaande jaren ontpopt als criticus van de Saudische regering. Hij moest uitwijken naar het buitenland, maakte plannen om te trouwen met zijn Turkse verloofde. In Ankara werd hij onder valse voorwendselen de Saudische ambassade ingelokt, en vermoord. President Erdogan gaf tijdens de daaropvolgende diplomatieke rel de Saudische leiders de schuld, en Mohammed bin Salman werd door analisten aangemerkt als hoofdverdachte. Khashoggi was onder andere tegen de Saudische oorlog in Jemen, een conflict waar Mohammed bin Salman een grote rol in speelde. Ook was hij kritisch op de Wahabitische vorm van de islam die in Saudi-Arabië aan de bevolking wordt opgelegd.

Na het telefoongesprek in april werd echter duidelijk dat Turkije geen intenties had om de moord nog langer in de weg van betere relaties te laten staan. De Saudische staat had in 2019 een aantal van de vermeende moordenaars veroordeeld, maar deed alsof ze uit zichzelf handelden zonder instructies van hogerop. Bij het huidige staatsbezoek lijkt Khashoggi geen rol meer te spelen. De twee landen maken duidelijk dat ze streven naar een hechtere samenwerking op het gebied van economische investeringen, energie en defensie.

Investeringen

De grote reden voor de Turkse ommezwaai is de economische malaise waarin het land verkeert. De inflatie loopt op tot 70 procent, en het land kampt met een werkloosheid van (officieel) 14 procent. Er zijn duidelijk buitenlandse investeringen nodig om de economische situatie te verbeteren. Daarnaast kan Turkije een verlaging van de brandstofprijzen goed gebruiken. Het land produceert zelf bij lange na niet genoeg olie voor de eigen consumptie.

Bij al deze kwesties kan Saudi-Arabië uitkomst bieden. Zo staat het land ook onder druk van de Verenigde Staten om de olieproductie te verhogen, en zal het genoeg inkomsten hebben om in de Turkse economie te investeren. Een aankoop die de Saudi’s zeker willen doen, is een vloot van de Turkse Bayraktar-drones. Het koninkrijk heeft op jaarbasis meer dan 63 miljard dollar uit aan defensie, en voert continue bombardementen uit in Jemen.

Staatsbezoeken

Zo lijkt Saudi-Arabië toch als de winnaar tevoorschijn te komen gedurende wereldwijde spanningen. In juli zal president Biden het koninkrijk bezoeken, en veel van dezelfde problemen hebben die Turkije ook heeft. De hoge inflatie en brandstofprijzen zullen ervoor zorgen dat het koninkrijk zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken om buitenlandse kritiek. Tegelijkertijd profiteert het indirect van een conflict waar de rest van de wereld alleen maar pijn van lijdt.

 


 

Neem nu direct een abonnement op TPO+, zo krijg je toegang tot alle artikelen en steun je TPO.

Ja, ik wil een abonnement

 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Saudi-Arabië laat hadj-pelgrims loten voor deelname

Turkije en Rusland houden topoverleg over Oekraïens graan en Syrië

Strijdende partijen in Syrië maken zich op voor Turkse operatie

Turkije heet voortaan officieel Türkiye

Litouwers zamelen geld in voor drone, producent geeft hem gratis weg

OPEC gooit mogelijk olieproductie omhoog om Russisch gat op te vullen

Turkije wil niet meer met Griekenland praten na oplopende spanningen

Erdogan kondigt nieuwe operatie in Syrië aan

Turkije pakt IS-leider op, hint op nieuwe militaire operatie

Turkije stelt eisen aan Zweden voor goedkeuren NAVO-lidmaatschap

Finse president hoopvol over wegnemen Turkse bezwaren

Turkije blijft moeilijk doen over NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden

Erdogan wil Finland en Zweden niet bij de NAVO vanwege steun aan terrorisme

Turkije gaat Syriërs terugsturen

Nilüfer Gündogan, Volt

BRIEFJE VAN JAN – Aan Nilüfer Gündoğan

BRIEFJE VAN JAN – Aan politiebaas Martin Sitalsing

‘Het Turkse eergevoel onderschatten wij vaak’

‘Bij het Turkse consulaat kunt u hem aangeven als u wil dat hij in Turkije als verdachte wordt aangemerkt’

Podcasts

TPO Podcast 364 met Roderick Varkensstal en Bert Pluimvee

Lees verder
TPO PODCAST

TPO Podcast 362 met De Schijn Bedriegt Veelo en Wat Zeg Je Brussen

Lees verder