Nieuws

Extreem-links demonstreert weer ouderwets tegen de NAVO

27-06-2022 13:28

Anti-NAVO demonstranten in London op 6 mei. Bron: Ajit Wick via Shutterstock

Enkele duizenden mensen hebben afgelopen zondag gedemonstreerd in Madrid. De Spaanse hoofdstad maakt zich op voor een NAVO-top, die op 29 en 30 juni gehouden zal worden. Het hoofdonderwerp van de top is de Russische invasie in Oekraïne, en ook de toetreding van Zweden en Finland tot de verdragsorganisatie. Turkije ligt echter nog steeds dwars bij die toetreding. De demonstranten hadden echter een eigen agenda, en eisen een einde aan de uitbreidingen van de NAVO.

Rode vlaggen

De demonstranten bij de top kwamen voor een groot deel uit socialistische en anarchistische hoek. Sommigen droegen vlaggen van de Sovjet-Unie met zich mee. Linkse sympathisanten van het communisme demonstreerden tijdens de Koude Oorlog ook regelmatig tegen de NAVO, en ook nu is de organisatie het doelwit. Reuters sprak een paar demonstranten die de Amerikaanse aanwezigheid in Europa de schuld gaven van de oorlog. Daarnaast demonstreerden ze ook tegen de oorlog in Oekraïne zelf, en tegen oorlog en wapenhandel in het algemeen. Al-Jazeera beschreef een spandoek met de slogan ”nee tegen NAVO, nee tegen oorlog, voor vrede!” en ”noch Poetin, noch NAVO”. Veel van de demonstranten zien de NAVO-uitbreidingen van na de Koude Oorlog als een voorname reden voor de Russische invasie.

Volgens de eigen organisatie kwamen er in Madrid 5.000 mensen op de manifestatie af. De politie houdt het echter op 2.200 mensen. Bij een demonstratie op 6 mei in Londen werd door lokale socialistische organisaties ook gesproken over 5.000 deelnemers. Ook die demonstratie was zowel tegen de Russische invasie als tegen de NAVO-uitbreiding gericht. Een demonstrant zei dat de NAVO zich al slachtend een pad had gebaand over de aarde, van Jemen tot Libië, en dat de organisatie alleen maar dood zou brengen en geen vrede. Ook bij deze demonstratie waren hamers en sikkels te zien.

Chomsky

Ook sommige linkse intellectuelen nemen geen blad voor de mond als het om de NAVO gaat. Noam Chomsky, de 93-jarige Amerikaanse taalkundige en anarchist, neemt de organisatie al jaren onder vuur tijdens mediaoptredens. Volgens Chomsky laat Oekraïne zich door het Westen misbruiken voor een proxy-oorlog tegen Rusland, en had het land een neutrale status moeten krijgen om oorlog te voorkomen.

Sinds het begin van de Russische invasie verschijnt de denker regelmatig op sympathieke YouTube kanalen en radioprogramma’s. Militaire steun aan Oekraïne is volgens hem goed als dit het land weerbaar maakt, maar moet het conflict niet verder doen escaleren. Uitbreiding van de NAVO in Scandinavië zou alleen maar meer olie op het vuur gooien. Het Amerikaanse imperialisme, waar de NAVO een uitgroeisel van is, is in de ogen van Chomsky het echte probleem. De weg uit het huidige conflict loopt volgens Chomsky via de onderhandelingstafel. Oekraïne gaat het grotere Rusland niet op het slagveld verslaan, maar kan zelf wel uitgeput en verslagen worden. Het land en zal dus een compromis moeten sluiten om een uiteindelijke nederlaag te voorkomen.