Media

Groot TPO lezersonderzoek: Wat denkt u bij het lezen van NU.nl, RTL Nieuws.nl, NOS.nl of courantenwebsite?

27-06-2022 12:21

Woke.

Beste lezer,

Heeft u dat ook wel eens ? Dat u de Nederlandse media volgt, of probeert te volgen, maar dat die media u steeds vaker tot op het bot ergeren? Dat u graag actueel en objectief ‘nieuws’ wilt lezen, maar u steeds vaker denkt: ‘Dit is geen nieuws, dit is een agendapunt van de redactie’?

Heeft u ook wel eens dat u zich afvraagt voor wie precies al die ‘inclusieve, diverse en genderneutrale’ teksten zijn geschreven omdat u in elk geval zeker weet dat ze niet voor u zijn geschreven?

Denkt u ook wel eens: ‘Verhip, op deze ‘nieuws’-website gaat het weliswaar soms over nieuws, maar toch echt steeds vaker over mensen die zeggen ergens slachtoffer van te zijn, mensen die ergens om moeten huilen, mensen die over hun emotie vertellen of mensen die van alles vinden, meestal in de vaste overtuiging dat het allemaal de schuld is van anderen, maar met de actualiteit heeft het niets te maken laat staan dat het ook echt interessant is?

En denkt u dan wel eens? ‘Kennelijk behoor ik niet tot de doelgroep van deze nieuwswebsite, wat raar is, want een nieuwswebsite zou juist voor iedereen moeten zijn’?

Ik wel!

Het wordt steeds erger

Bovenstaande is nog maar een beginnetje van wat ik soms denk als ik NU.nl, RTL Nieuws.nl, NOS.nl of één van de courantenwebsites bezoek en lees.

En het wordt steeds erger.

Op NU.nl geven ze tegenwoordig zelfs ongevraagde cursussen ‘onbewuste vooroordelen herkennen’. Kennelijk bent u als bezoeker van NU.nl per definitie al verdacht van ‘racisme’ en ‘vooroordelen’! Het is daarom maar goed dat die ‘nieuws’-website nu in het teken staat van een ‘racismeweek’. Want over ‘racisme’ ging het tot nu toe nooit eens in de media hè?

U bent, kortom, geen gewone nieuwsconsument, geen volwassen en zelfstandige burger, maar een te beïnvloeden, te manipuleren en te (her)programmeren klein kind dat zelf geen keuzes kan maken en sturing nodig heeft. Een kind dat, middels overgesimplificeerde infantiele teksten met simplistische onderwerpen, moet worden heropgevoed.

Blijkbaar bent u helemaal verkeerd opgevoed en bepalen journalisten en media tegenwoordig wat een goede en wat een slechte opvoeding is.

Nog niet zo heel lang geleden bepaalden de dominee of pastoor dat. Maar het lijkt er op dat de dominees en pastoors zich hebben omgeschoold tot journalist. Alleen is iemand ze vergeten te vertellen wat hun nieuwe taakopvatting precies is. Of erger, ze weten wel wat hun taakopvatting is maar weigeren zich er aan te houden.

Klein clubje cynische uitgevers

Beste lezer,

Denkt u ook, steeds vaker en steeds meer, dat de journalistiek absoluut niet is bedoeld voor het opvoeden van burgers? En denkt u dan ook dat áls er al moet worden opgevoed journalisten en redacteuren van nieuwswebsites wel de allerlaatsten zijn die dat zouden moeten doen?

Trouwens, wist u al dat met al dat manipuleren, beïnvloeden, moraliseren, brainwashen, betuttelen en heropvoeden een héél klein clubje van ofwel Belgische uitgevers ofwel een kongsi van RTL en John de Mol elk jaar enorme miljoenenwinsten maken? En het is niet alsof ze die winst investeren in dezelfde utopie die de te heropvoeden en te manipuleren bezoekers van hun nieuwssites kennelijk wordt geacht te bouwen. Of dat ze, noem eens iets geks, met die winst steeds meer loon kunnen betalen aan hun redacteuren en vooral aan hun freelancers.

Beste lezer,

Denkt u ook wel eens: ‘Er is iets grondig mis met journalistiek die steeds eenzijdiger, moralistischer, simplistischer en op de emotie gericht is terwijl die journalistiek, als het niet wordt gesubsidieerd door nota bene de staat, uiteindelijk in handen is van een wel heel klein clubje cynische uitgevers die alles prima vinden zolang ze er maar winst mee maken?

Ik wél.

U ook?

 

QuizMaker

 


 
 

Advertentie

True managed webspace

Podcasts

TPO Podcast 378 met Roderick Weekendkrant en Bert Vredestolerantie

Lees verder

TPO Podcast 376 met Bert Sinterklaasboot en Sint Nicolaas Veelo

Lees verder