Politiek

Slechts 25% VVD-kiezers vindt Sophie Hermans geschikte opvolger Mark Rutte

28-06-2022 15:04

Tassendrager
Sophie Hermans, VVD. Screenshot Youtube.

De BoerBurgerBeweging (BBB) stijgt middenin de stikstofdiscussie naar 12 zetels. De partij trekt vooral niet-stemmers en kiezers van de VVD en CDA aan. De VVD blijft desondanks de grootste, maar kiezers van die partij maken zich zorgen over de opvolging van Mark Rutte.

Dat blijkt uit de laatste zetelpeiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos, aangevuld met onderzoek onder duizenden kiezers uit het Opiniepanel. BBB profiteert van de stikstofdiscussie die politiek Den Haag in zijn greep houdt. Een grote groep van de huidige BBB-kiezers (42 procent) zegt vooral op die partij te stemmen uit protest tegen het kabinetsbeleid.

Lees hier hoeveel vertrouwen BBB-kiezers hebben in partijleider Caroline van der Plas

Rutte geen lijsttrekker meer

Verder blijkt de VVD met 31 zetels nog altijd de grootste partij, maar zijn er wel zorgen in de achterban. Steeds minder VVD-kiezers hebben vertrouwen in hem als leider en de meesten van hen vinden dat hij niet opnieuw VVD-lijsttrekker moet worden bij de volgende verkiezingen.

Maar binnen de VVD is volgens kiezers geen geschikte opvolger. Zo vindt slechts een kwart (25 procent) Sophie Hermans, nu fractieleider in de Tweede Kamer, acceptabel als volgende VVD-leider.

Wie vinden kiezers wel acceptabel als volgende leider van de VVD? Lees het hier.

Over dit onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.028 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 24 tot en met 27 juni 2022. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

De vragen over de BBB zijn voorgelegd aan 3.149 kiezers uit het EenVandaag Opiniepanel die nu op die partij zouden stemmen als er verkiezingen waren. De vragen over de VVD zijn gesteld aan 2.150 kiezers die op die partij stemden bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Dat onderzoek werd gehouden op 27 en 28 juni 2022.