Nieuws

Mark Rutte over boerenrellen: ‘Als Nederland accepteren we dit niet’

30-06-2022 15:31

Mark Rutte VVD
Mark Rutte, VVD. Screenshot Youtube.

Minister-president Mark Rutte (VVD) veroordeelde donderdag in het NPO-Radio 1-programma Sven op 1 wederom de gewelddadige excessen bij de boerenprotesten van de afgelopen dagen. “Als Nederland accepteren we dit niet”, zei de premier vanaf de NAVO-top in Madrid. “Feit is dat het om een kleine groep gaat die het voor de rest verpest”.

Rutte benadrukt de zorgen van boeren uiterst serieus te nemen, maar heeft geen goed woord over voor het geweld dat wordt gebruikt. “Dit helpt nul. Het schaadt het aanzien van de boeren”. Bang voor verdere escalatie is de premier niet. “Ik ben niet bang dat dit totaal gaat ontsporen, want wij zijn Nederland en dat laten wij niet gebeuren”, stelt hij tegenover Sven Kockelmann. “De politie, het openbaar ministerie en de burgemeesters staan schouder aan schouder. We zien de eerste berichten van arrestaties van boeren dan ook al verschijnen”.

Het recht op demonstratie staat volgens Rutte pal overeind voor de boeren, maar de politie zal blijven handhaven zodra er grenzen worden overschreden. “De sterke arm der wet zal optreden”, aldus de premier.

Donderdagavond gaat hij samen met minister van Justitie & Veiligheid Dilan Yesilgoz (VVD) in debat met de Tweede Kamer over de boerenprotesten. “Het is belangrijk dat wij als parlement het signaal afgeven dat wij dit als Nederland niet accepteren”.