Nieuws

Voortaan geen BN’ers meer in gokreclames om verslaving tegen te gaan

30-06-2022 13:06

Bron: Motortion Films via Shutterstock

Er komt vandaag een einde aan de vele oud-voetballers en andere Bekende Nederlanders die sinds oktober vorig jaar de gokreclames bevolken. Het kabinet gaf eind vorig jaar de online gokmarkt vrij, en dit leidt tot een forse stijging in het aantal godverslaafden. Wie had dat aan kunnen zien komen?

Om gokreclames aantrekkelijker te maken, huurden de makers een hele rits aan BN’ers in. Die moeten ook gewoon hun geld verdienen. Het kabinet kwam in april al met maatregelen, en stelde een aantal categorieën vast die niet meer in de spotjes voorbij mogen komen. De maatregel gaat vandaag, 30 juni, in.

Reclames mogen geen gebruik meer maken van beroepssporters, sporttrainers, of andere personen met een publieke rol in de sport. Acteurs, regisseurs, presentatoren, zangers en mensen met een andere publieke rol in de entertainment mogen ook niet meedoen. Hetzelfde geldt voor modellen, ontwerpers, journalisten, schrijvers, columnisten, influencers, vloggers, bloggers en andere (sociale) mediapersoonlijkheden, vertegenwoordigers van politieke partijen, of mensen die bekend zijn van een andere rol in de politiek. Ook mensen die eerder publiek deelnamen aan kansspelen, op tv of elders, mogen niet meewerken aan reclames. Voor ambtenaren is meedoen aan reclames natuurlijk ook einde verhaal.

De ”rolmodellen” mogen nog wel optreden op locaties zoals speelcasino’s, zolang het maar om ”niet-kansspelgerelateerde activiteiten” gaat. Ook mag hiervoor aankondigend reclame gemaakt worden, mits het rolmodel niet zelf gaat gokken, en de plaats en datum van de activiteiten duidelijk worden gemaakt.