Nieuws

Indiase ‘Mohammed-rel’ escaleert verder met moord op kleermaker, oordeel Hof

01-07-2022 15:14

Moslims in Calcutta demonstreren tegen Nupur Sharma. Bron: Saikat Paul via Shutterstock

De regering in de Indiase deelstaat Rajasthan heeft de noodmaatregelen genomen, nadat een hindoeïstische kleermaker werd vermoord voor het beledigen van de profeet Mohammed. Kanhaiyalal Teli, uit de stad Udaipur, werd dinsdag door twee mannen in stukken gehakt. Hij had op Facebook een bericht gedeeld waarin steun uit werd gesproken voor een woordvoerder van de regeringspartij. Die zou de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Beelden van de moord werden door de daders op sociale media geplaatst, en zorgen voor schok en verontwaardiging. Om te voorkomen dat het geweld verder escaleert, is publieke samenscholing nu verboden. Ook heeft de deelstaat het internet voorlopig uit de lucht gehaald.

Belediging

Het incident volgt op een rel die eind mei uitbracht rond Nupur Sharma, een woordvoerder van de regerende Bharatiya Janata-partij. Sharma had tijdens een televisieoptreden kritiek geuit op het huwelijk tussen de profeet Mohammed en de 9-jarige Aïsha, zijn derde vrouw. Dit kwam haar op een storm van protesten een aanklachten te staan. De BJP besloot haar te schorsen als lid van de partij, en distantieerde zich van haar uitspraken. In binnen- en buitenland werd gedemonstreerd tegen India, en voor vervolging van Sharma.

Verantwoordelijk

Het Hooggerechtshof van India oordeelde vrijdag dat Sharma met haar woorden verantwoordelijk is voor de moord op de kleermaker en de verdere onrust. Sharma’s woorden hebben een uitbarsting van moede veroorzaakt, en het Hof schrijft dat ze richting het hele land haar excuses zou moeten maken. De extra spanningen in Rajasthan komt hier nog eens bij. De staat wordt bestuurd door de Congrespartij, die landelijk in de oppositie zit. Ongeveer 9 procent van de bevolking van de staat is moslim, en dat is iets lager dan de 13 procent in India als geheel. Islamitische partijen distantiëren zich op hun beurt van de moord op Teli, en roepen hun aanhangers op om geen geweld te gebruiken.