Nieuws

Meerdere landen voeren deze zomer grenscontroles in tegen wapensmokkel

01-07-2022 11:45

Bron: BalkansCat via Shutterstock

Meerdere Europese landen hebben deze zomer weer controles ingevoerd langs delen van de grens. Dit is naar verluid nodig om de smokkel van wapens en mensen tegen te gaan. Duitsland controleert langs de grens met Oostenrijk, en Oostenrijk controleert langs de grens met Hongarije en Slowakije. Noorwegen controleert bij de bootverbindingen met Denemarken, en Denemarken en Zweden gaan waarschijnlijk alle grenzen in de gaten houden.

De extra controles zijn nodig vanwege de oorlog in Oekraïne. Landen zijn bang dat wapens uit Rusland, Wit-Rusland of Oekraïne hun weg naar West-Europa kunnen vinden, en daar in handen vallen van criminele organisaties. Duitsland stelde op 13 juni al grenscontroles in vanwege de G7-top die in Beieren plaatsvond. Deze controles zouden tot 3 juli duren.

De vijf landen zijl allemaal onderdeel van de Schengenzone. Dit betekent dat ze doorgaans geen controle uitvoeren op onderling personen- en goederenverkeer. Het Verdrag van Schengen geeft echter wel de optie om met goede redenen tijdelijke controles in te voeren. Dit gebeurde de afgelopen jaren al eerder gedurende de coronacrisis.