Nieuws

Rusland zet prominente Joodse organisatie het land uit

05-07-2022 11:43

Logo van het Joods Bureau op het kantoor van de organisatie in Tel Aviv. Bron: Vered Barequet via Shutterstock

De relatie tussen Rusland en Israël lijkt een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. Het Joods Bureau (Jewish Agency in het Engels) heeft volgens de Jerusalem Post van het Kremlin te horen gekregen dat de organisatie alle activiteiten in Rusland moet staken. Rusland lijkt deze stap te nemen uit onvrede om de Israëlische steun voor Kiev, en Israëlische bombardementen in Syrië.

Joods Bureau

Het Joods Bureau is een vrijwilligersorganisatie die een nauwe band heeft met de staat Israël. De organisatie is in 1929 opgericht om Joodse immigratie naar het Britse Mandaatgebied Palestina te faciliteren. Sinds het uitroepen van Israël houdt de organisatie zich bezig met het helpen immigreren en integreren van Joden in de Joodse staat. Zo organiseert het cursussen Hebreeuws voor nieuwkomers. Deze Joodse migratie wordt in het Hebreeuws ”Aliyah” genoemd, wat ”opstijging” betekent. Daarnaast organiseert het Bureau activiteiten zoals zomerkampen en studiereizen, die de band tussen Israël en jonge Joden in de diaspora moet versterken. Verder zet de organisatie zich in voor kwetsbare groepen in Israël, zoals bejaarden. Het Bureau is in ongeveer 80 landen actief.

Migratiebeperking

Het stopzetten van alle activiteiten van het Joods Bureau zal het nog moeilijker maken voor Joden om naar Israël te verhuizen. De sancties en de boycot van Rusland door veel vliegmaatschappijen maakten dit al lastig. Voor veel Russische Joden zal de huidige situatie doen denken aan de Koude Oorlog, toen de Sovjet-Unie Joodse emigratie ook een lange tijd blokkeerde. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwam er een nieuwe bewegingsvrijheid voor de Joodse gemeenschap, wat voor een migratiegolf naar Israël en het Westen zorgde. Vandaag de dag wonen er ongeveer 900.000 Russische Joden in Israël. In Rusland zelf wonen nog 150.000 Joden.

Ruzie

De reden voor de Russische maatregel moet volgens de Jerusalem Post gezocht worden in de verslechterende diplomatieke relaties met Israël. Israël steunt Oekraïne in de invasie met humanitaire hulp. De rel begin mei, waarbij de Russische Buitenlandminister Lavrov volhield dat Hitler Joodse wortels zou hebben, hielp de relaties tussen beide landen ook niet. Daarnaast voert Israël nog wel eens bombardementen uit op doelen in Syrië. De doelwitten hierbij zijn meestal troepen van Iran of de Syrische regering. Rusland is vel gekant tegen deze aanvallen, omdat het deze landen als bondgenoten ziet. Gisteren nog veroordeelde Rusland een Israëlische luchtaanval in Syrië waarbij twee burgers gewond raakten.