Nieuws

Verdachte bekent moord op Maltese journaliste in interview met Reuters

05-07-2022 17:47

Gedenkteken voor Daphne Caruana Galizia in 2018. Bron: Paul Mendoza via Shutterstock

Een man die wordt verdacht van de moord op een Maltese journaliste in 2017, heeft in een interview met Reuters toegegeven dat hij de moord inderdaad gepleegd heeft. Daphne Caruana Galizia werd op 16 oktober 2017 vermoord met een bom die onder haar auto was geplaatst. Ze deed onderzoek naar corruptie binnen de elite van het kleine eilandstaatje. De verdachte, George Degiorgio, heeft nu toegegeven dat hij de bom plaatste voor een betaling van 150.000 euro. Hij heeft ook gezegd dat hij andere betrokkenen zou openbaren in het moordcomplot.

Advocaten voor Degiorgio hadden vorig jaar al meerdere keren geprobeerd om een pardon te krijgen in ruil voor een getuigenis. George zit samen samen vast met zijn broer Alfred, die ook wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord. Een derde verdachte, Vincent Muscat genaamd, kreeg in 2020 een celstraf van 15 jaar nadat hij getuigde over de moord en een paar andere zaken. De mannen zouden de moord hebben uitgevoerd voor zakenlui die bang waren dat Galizia hun corruptie zou openbaren. In 2019 werd de zakenman Yorgen Fenech aangeklaagd voor het organiseren van de moord. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

George Degiorgio zegt nu tegen Reuters dat hij schuldig zal pleiten voor de rechtbank. Hij zegt ook dat hij achteraf om meer geld had gevraagd, als hij had geweten wie hij zou moeten vermoorden. De moord op Galizia kwam als een schok voor de pers, zowel op Malta als in heel Europa.