Nieuws

Gynaecoloog Jos Beek verwekte tweemaal zoveel kinderen als gedacht met eigen zaad

06-07-2022 11:51

Ziekenhuis Alrijne, voorheen Sint Elizabeth Ziekenhuis in Leiderdorp. Bron: pmvfoto via Shutterstock

Een gynaecoloog die in de jaren ’70 en ’80 meerdere kinderen bleek te hebben verwekt met zijn eigen zaad, heeft meer biologische kinderen dan werd gedacht. Jos Beek zou geen 20, maar 41 kinderen hebben verwekt. Vandaag werd een nieuw rapport gepresenteerd over de zaak.

Jos Beek is zelf in 2019 overleden, maar de zaak sleept zich voort. De gynaecoloog werkte voor het Sint Elizabeth Ziekenhuis in Leiderdorp, dat na een overname het Alrijne Ziekenhuis heet. Hij voerde daar vruchtbaarheidsbehandelingen uit met zaad van anonieme donoren, maar bleek daar zijn eigen sperma voor te gebruiken. Alsof de situatie nog niet pijnlijk genoeg was, moeten de onderzoekers de afstammelingen van Beek ook inlichten dat hij drager was van een genetische aandoening. De genetische afwijking kwam al aan het licht nadat twee kinderen overleden na te zijn verwekt met een behandeling door Beek. Beide kinderen waren dragers van het zeldzame gen voor de aandoening, en bleken later kinderen te zijn van de arts zelf.

De voorzitter van de onderzoekscommissie zegt dat het meest recente kind van Beek in 1990 is verwekt. De arts is dus niet in 1986 gestopt, zoals eerder werd aangenomen. In een reactie zegt het Alrijne Ziekenhuis diep onder de indruk te zijn van de verhalen die in het onderzoek naar voren zijn gekomen. Het ziekenhuis zegt ook blij te zijn met de aanbevelingen voor de begeleiding van de getroffen ouders en kinderen.