Nieuws

Macron en Poetin hadden verhit telefoongesprek dagen voor Russische invasie

06-07-2022 15:54

Poetin en Macron in 2017 tijdens een staatsbezoek. Bron: Frederic Legrand-COMEO via Shutterstock

Een Franse documentairemaker heeft beelden vrijgegeven van telefoongesprekken die president Macron had met Poetin en Zelensky, rond het begin van de Russische invasie. Macron had op 20 februari een gesprek met Poetin, waarin beide mannen elkaar met de voornaam aanspraken. De Daily Mail heeft een transcriptie.

Poetin drong erop aan dat Macron in moest stemmen met onderhandelingen waarin de separatistische rebellen in Donetsk en Loehansk vertegenwoordigd waren. Deze rebellen zouden hun eigen voorstellen hebben voor Kiev. Marcon wees dit af, en stelde dat de regering in Kiev in Oekraïne over de wetten gaat, en niet de rebellen. Poetin zei vervolgens dat de regering in Kiev het resultaat was van een bloedige coup, en niet democratisch genoemd kon worden. Hij wees het Franse voorstel voor een topoverleg met de Amerikaanse president Biden af. Macron vroeg naar het tijdspad van de Russische oefeningen aan de grens met Oekraïne. Poetin zei dat deze op schema lagen, maar zei ook dat de troepen langs de grens gestationeerd zouden blijven tot de spanningen waren gedaald. Gedurende het gesprek werd de toon enigszins verhit. Aan het eind deelde Poetin mee dat hij ijshockey ging spelen, en eerst verder met zijn adviseurs moest praten.

In een ander telefoongesprek spreekt Macron met een aangeslagen president Zelensky. Dit gesprek vond net na het begin van de Russische invasie plaats, en Zelensky geeft een overzicht van de door hem waargenomen troepenbewegingen. Helikopters en vliegtuigen voerden overal aanvallen uit, en ook in Kiev werd gevochten. Beide leiders spraken hier in het Engels.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat hun kant zich nergens voor schaamt, maar noemt het publiceren van de gesprekken wel een inbreuk op de diplomatieke etiquette. Gesprekken als deze zijn normaliter vertrouwelijk, en de informatie dient bij de staatshoofden en hun naaste adviseurs te blijven. De documentairemaker was juist bezig met een werk over de manier waarop Macron Europese politiek bedrijft.