Nieuws

Meekijken met het vragenuurtje van het Britse Lagerhuis

06-07-2022 12:59

Parlementsgebouw in London: Beketoff via Shutterstock

De Britste premier Boris Johnson moet vandaag vragen beantwoorden in het Lagerhuis. De premier ligt onder vuur vanwege het misleiden van zijn eigen partij. Hij bleek al langer te weten van eerdere aantijgingen tegen Chris Pincher, die vorige week opstapte als whip vanwege nieuwe beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

Update: Boris begint direct over belastingen en vrouwenvoetbal. De Labour-politici schieten in de lach.

13:05, Boris zegt dat Pincher nu onderwerp is van een onafhankelijk onderzoek. Boris verafschuwt machtsmisbruik. Keir Starmer (Labourleider) vraagt nogmaals waarom Pincher überhaupt promotie kreeg.

13:06, Boris spreekt nogmaals zijn spijt uit, maar zegt dat eerdere klachten over Pincher al waren behandeld toen hij nog bij Buitenlandse Zaken werkte. Starmer leest voor uit de aanklacht tegen Pincher. Hij vraagt Johnson excuus te maken voor een andere parlementariër die het slachtoffer van Pincher vroeg of hij homo was, en die zijn klacht hierom licht op leek te vatten.

Starmer: ”mister speaker, isn’t this the first recorded case of the sinking ship fleeing the rat?”

13:10, Boris stottert er wat aantijgingen uit richting Starmer. Haalt de economie en Oekraïne erbij als argument om aan te blijven. 1200 pond erbij voor 8 miljoen kwetsbare huishoudens.

13:14, Starmer haalt zijn carrière als openbaar aanklager erbij. Zegt nogmaals dat het kabinet weg moet.

13:15, Boris zegt dat zijn kabinet doorgaat met dat waarvoor ze verkozen zijn.

13:17, SNP-lid begint over een Schotse keeper. Noemt het een klein wonder dat premier Johnson nog zover is gekomen, en grappig dat hij een week geleden nog over een derde termijn sprak. ”Sadly, it’s always about him”. ”He is not the Monty Python’s black knight, he is the dead parrot”.

13:21, Boris krijgt de vraag of er omstandigheden denkbaar zijn waaronder hij wel af zou treden. Boris zegt dat het zijn baan is om door te gaan, hoe dan ook.

13:22, over Noord-Ierland: ”Wil hij een medaille krijgen voor de beste pleitbezorger voor afscheiding?”

13:31, Boris zegt dat Labour hem weg wil hebben omdat ze een nieuwe verkiezing denken te kunnen winnen. Voorzitter grijpt in tegen klappende leden. ”This is not a debating society”.

13:36, Labour-lid vraagt Johnson of hij wetgeving in wil voeren tegen stakingen en het weglopen door zijn kabinetsleden. Boris zegt dat er voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten zijn in de top van de conservatieve partij.

13:40, Sajid Javid has the floor. Voormalig minister voor Zorg noemt zichzelf geen ”quitter”. Hij noemt het een nobel doel om te werken in de zorg, en uit zijn respect voor medewerkers in die sector. ”Threading the tightrope between loyalty and integrity has become impossible in recent months”.