Nieuws

Stikstofreductie bij halen klimaatdoelen niet meegerekend bij stikstofdoelen

11-07-2022 10:21

Bron: T.W. van Urk via Shutterstock

Een opsteker voor de boeren, uitgerekend afkomstig van het NRC. Bij het berekenen van de benodigde stikstofreductie zijn de klimaatdoelen niet meegenomen. Als die doelen worden gehaald, levert dit ook een flinke reductie in de stikstof op. Dit betekent dat de boerenstand minder in hoeft te krimpen. En die kaart moet opnieuw ingekleurd worden. Nederland ligt overigens wel achter op de klimaatdoelen, en zou volgens het regeerakkoord in 2030 55 procent minder broeikasgassen uit moeten stoten ten opzichte van 1990.

Bij de huidige berekeningen is geen rekening gehouden met toekomstige stikstofwinst door bijvoorbeeld meer elektrisch rijden of het sluiten van kolencentrales. De stikstofwinst van de energietransitie die tot nu toe is gemaakt, is wel meegenomen. Ambtenaren van het ministerie van FinanciĆ«n hebben de toekomstige ”stikstofbonus” nu ook doorgerekend:

”Haalt Nederland de klimaatdoelen, dan groeit het percentage gezonde natuur significant, zonder verder stikstofbeleid. Dankzij deze bonus kan het kabinet de stikstofopgave voor de landbouw met een kwart tot de helft terugschroeven en zal driekwart van de stikstofgevoelige natuur toch gezond zijn in 2030.”

Volgens FinanciĆ«n gaat het echter niet om een officieel standpunt, alleen om een ”theoretisch model”. Het ministerie van Landbouw zegt tegen het NRC niet bekend te zijn met de inhoud van de studie. Hier zal echter snel verandering in komen, want Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt willen al een spoeddebat en hebben Kamervragen.