Nieuws

Gemeenteraadsleden Noordoostpolder voelen zich gechanteerd inzake aanmeldcentrum Bant

13-07-2022 15:14

Luchtfoto van aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Aerovista Luchtfotografie via Shutterstock

Gemeenteraadsleden in de gemeente Noordoostpolder zijn ontevreden over het optreden van de commissaris van de Koning omtrent de asielopvang. Verschillende gemeenteraadsleden zeggen tegen Omroep Flevoland dat commissaris Leen Verbeek (PvdA) hen heeft gechanteerd door de komst van asielopvang te koppelen aan de Lelylijn. Verbeek zei dit tijdens een besloten vergadering op 25 april. Verschillende gemeenteraadsleden hadden het gevoel dat Verbeek hen ”directief” toesprak, en dat ze er weinig tegenin te brengen hadden.

Noordoostpolder moet volgens de plannen een nieuw aanmeldcentrum krijgen. Dit centrum moet niet worden gebruikt voor de langdurige opvang van asielzoekers, maar voor het afhandelen van procedures als achtergrondcontroles en medische keuringen. Zo moet men de drukte in het echte aanmeldcentrum in Ter Apel bedwingen. Tijdens de vergadering van de gemeenteraad wisten de raadsleden nog niet dat dit het plan was.

De Lelylijn moet vanuit Groningen via Friesland en Flevoland naar de Randstad gaan lopen. Commissaris Verbeek hield de raad voor dat de lobby voor de spoorverbinding in gevaar zou komen als men niet instemde met het helpen vinden van meer opvangcapaciteit. De commissaris deed de uitspraken nadat de raadsleden mee was gedeeld dat de inhoud van de vergadering vertrouwelijk diende te blijven. Men voelde zich ook overvallen toen het COA vorige week al met de plannen kwam voor het aanmeldcentrum. De Provinciale Staten van Flevoland willen nu dat Verbeek verantwoording aflegt voor zijn rol in dit geheel. Verbeek zou zelf momenteel in het buitenland zitten. Omroep Flevoland kon hem niet bereiken voor een reactie.