Nieuws

Utrecht gaat statushouders zes weken voorrang geven bij toewijzing sociale huurwoningen

13-07-2022 11:01

Bron: Donaldb via Shutterstock

De gemeente Utrecht gaat vanaf 1 augustus de meeste vrije sociale huurwoningen beschikbaar stellen voor statushouders. Zo wil men de wachtrij van 490 statushouders wegwerken, en opvangplaatsen vrijmaken voor nieuwe. Het zou in totaal gaan om ongeveer 230 woningen in de stad. De maatregel moet voor zes weken gelden, waarna ook niet-statushouders weer in aanmerking komen.

Statushouders vallen onder de categorie kwetsbare groepen, en normaliter zet Utrecht al 30 procent van de vrijgekomen huurwoningen voor deze groepen opzij. Deze regel wordt nu even genegeerd vanwege de druk op het asielsysteem. De gemeente wil niet bij iedere crisis weer een gymzaal of beurshal inrichten voor asielzoekers.

De wethouders erkennen dat andere woningzoekenden dit raar zullen vinden, maar vinden dat de maatregel nodig is om te voorkomen dat men het hele jaar last houdt van de wachtrij met statushouders. Dat probleem moet in één klap worden opgelost. Wethouder Streefland van Asiel en Integratie vindt dat statushouders ook recht hebben op een eigen plek, en zegt dat deze ”snelle en onorthodoxe ingreep” aangeeft hoe groot de problemen zijn.

De gemeente werkt ook aan 2500 ”tijdelijke” sociale huurwoningen, die binnen 2,5 jaar gerealiseerd moeten zijn. Die woningen kunnen vervolgens 10 tot 15 jaar worden gebruikt. Ook moeten statushouders meer over de stad verspreid worden, in plaats van bij mekaar te worden gezet.