Nieuws

Britse stafchef: Rusland heeft 50.000 doden en gewonden.

18-07-2022 09:02

Rusland
Bron: Vectorkel via Shutterstock

Ongeveer 30 procent van de Russische landmacht lijkt uitgeschakeld te zijn tijdens de gevechten in Oekraïne. Dat zegt de Britse stafchef sir Radakin. De Russische grondtroepen zouden na bijna vijf maanden vechten 50.000 doden en gewonden hebben verloren. Ook zouden 1700 tanks en 4000 pantservoertuigen zijn vernietigd. Dit heeft invloed op het vermogen om terreinwinst te boeken, maar niet op het vermogen van Rusland om via andere wegen aan te vallen. Cyberaanvallen zijn bijvoorbeeld nog steeds een grote dreiging. Ook wijst de stafchef op de fysieke infrastructuur die wereldwijd internet mogelijk maakt. Rusland zou de capaciteiten hebben om de onderzeese kabels aan te vallen waarmee informatie tussen continenten verstuurd wordt.

Speculaties over een mogelijke staatsgreep in Moskou, of over de gezondheid van Vladimir Poetin doet Radakin af als ”wensdenken”. De huidige elite rond Poetin heeft teveel belang bij zijn aanblijven om alternatieven te overwegen. Het ministerie van Defensie van Groot-Brittannië onderhoudt, net als andere westerse mogendheden, directe communicatielijnen met Moskou. Stafchef Radakin zegt zelf te kunnen communiceren met zijn Russische tegenhanger Valery Gerasimov. De lijnen worden dagelijks getest. Volgens Radakin had hij in december nog een fysiek gesprek met Gerasimov in Moskou. Hierin verklaarde de Brit dat zijn land op de hoogte was van de Russische invasieplannen, en benadrukte hij dat het een tragische en catastrofale fout zou zijn voor Rusland.

Ondertussen lijkt Rusland aanstalten te maken voor een nieuw offensief in de Donbas. Het Russische leger vecht hier samen met troepen van de pro-Russische separatisten tegen Oekraïne. Deze separatisten hebben kort voor de oorlog een algehele mobilisatie afgekondigd, en zouden grote aantallen mannen hebben gedwongen om te vechten. Daarnaast gebruikt Rusland het overwicht in artillerie om zoveel mogelijk bombardementen uit te voeren aan het front, voordat het daadwerkelijk troepen inzet. Ook in de zuidelijke provincie Cherson lijkt Rusland voorbereidende bombardementen uit te voeren op Oekraïense posities.

Ontslagen

Ondertussen vervolgt Oekraïne een aantal mensen omdat ze de staatsveiligheid hebben beschadigd. President Zelensky kondigde zondag aan dat meer dan 60 medewerkers van de staatsveiligheidsdienst SBU zijn ontslagen omdat ze aan de kant van Rusland stonden. De veiligheidsdienst is de Oekraïense opvolger van de KGB. Onder de ontslagen was ook het hoofd van de SBU, en de hoofdaanklager van het Openbaar Ministerie. Ook zijn er 651 aparte zaken geopend vanwege sabotage en collaboratie met Rusland. Zo noemde Zelensky de arrestatie van het SBU-hoofd voor de Krim. De man werd kort na het begin van de invasie ontslagen, maar nu lijkt er genoeg bewijs te zijn om hem aan te klagen voor verraad.

Het hoofd van de SBU, Ivan Bakanov, was juist een naaste vriend een medewerker van president Zelensky. Bakanov komt net als Zelensky uit de entertainmentwereld, maar werd tot hoofd van de SBU benoemd. Na de Russische invasie bleken zijn leiderschapskwaliteiten onvoldoende om de dienst bij elkaar te houden. Officieren liepen over, of volgden hun orders niet op. Rusland kon hierdoor bepaalde delen van Oekraïne relatief makkelijk innemen.