Nieuws

Democraten stellen wet voor om Hooggerechtshof uit te breiden

19-07-2022 15:35

Bron: Drew Petrimoulx via Shutterstock

Een groep van 8 Democratische Congresleden heeft maandag opgeroepen tot het uitbreiden van het Hooggerechtshof. Ze vinden dat de partij een wet door moet voeren die het mogelijk maakt om 4 extra rechters te benoemen. Het Hof bestaat nu uit 9 rechters, maar dat zouden er dus 13 moeten worden. Het voorstel lijkt niet door een meerderheid te worden ondersteund, maar de discussie over ”court packing” is wel echt begonnen.

De Democraten die met het voorstel komen noemen een serie conservatieve besluiten van het Hof als reden. Het terugdraaien van het federale recht op abortus is daar een van, maar het gaat om meer kwesties. Het Hof koos onlangs de kant van een voetbalcoach die met verlof was gestuurd door zijn school omdat hij na de wedstrijd wild bidden op het veld. In de ogen van progressieven was dit een ongewenst intreden van religie in het openbaar onderwijs. Een wet in de staat New York die het moeilijker moest maken om buitenshuis een vuurwapen te dragen werd ook door het Hof verworpen.

Homohuwelijk

Ook zijn er indicaties dat er naast Roe v. Wade andere oordelen zijn, waar de conservatieve meerderheid nog eens op terug kan komen. Zo noemde Senator Ted Cruz uit Texas onlangs het oordeel over het homohuwelijk ”duidelijk fout”. De zaak Obergefell v. Hodges uit 2015 had het eindresultaat dat staten het recht op het homohuwelijk niet langer mochten beperken. Hoge rechter Clarence Thomas had eerder al aangegeven dat dit oordeel wat hem betreft heroverwogen diende te worden. De acht democraten willen het Hof dus zo snel mogelijk uitbreiden, voordat de huidige rechters meer van hun verworvenheden weg kunnen nemen. Als de wet erdoor zou komen, dan heeft president Biden twee jaar de tijd om vier liberale rechters te benoemen. Het Hof zou van een conservatieve meerderheid van 6-3 een liberale meerderheid van 7-6 worden. Niet een grote marge dus, maar voor veel progressieve Democraten is het beter dan de theocratie waarin zij zich nu wanen.

Twijfels

Andere Democraten zijn echter sceptisch over het voorstel. Ze zijn bang dat de Republikeinen met gelijke munt terug zullen betalen, als ze na 2024 het Congres en Witte Huis in handen krijgen. De Republikeinen zouden dan nog eens 2 rechters aan het Hof toe kunnen voegen, om zo weer een meerderheid te krijgen. 2 extra rechters lijk immers toch niet veel, als je tegenstanders er al 4 bij hebben gezet.

Wel bestaat er alom onvrede bij de Democraten over de manier waarop de Republikeinse lobby heeft gewerkt. Veel van de posities die het Hof nu inneemt, worden maar gesteund door een minderheid van het hele land. Het oordeel over Roe v. Wade werd door 62 procent van de Amerikanen afgekeurd, volgens Pewresearch. Maar binnen de harde kern van de Republikeinen heeft het verzet tegen abortus lang hoog op de agenda gestaan. Dit heeft tot gevolg gehad dat de interne discussie binnen die partij over het benoemen van rechters gedomineerd werd door sociaal-conservatieven. Die droegen vervolgens conservatieve rechters voor, met de huidige situatie als gevolg. Democratisch Congreslid Hank Johnsons uit Georgia zegt over de conservatieve rechter Alito: ”Je kunt de glans in zijn ogen zien als hij nadenkt over de rechten die hij af wil breken om ons terug de Middeleeuwen in te duwen”.