Nieuws

Hittegolf overspoelt Europa: 30 graden in de Bilt

19-07-2022 13:32

Bron: Limbitech via Shutterstock

Nederland gaat weer gebukt onder de hittegolf. In de Bilt is 30 graden gemeten, en mensen die vandaag buiten moeten werken hebben het zwaar. De Vierdaagsefeesten in Nijmegen gaan op twee plekken vandaag niet door, in Delfland dreigt een zoetwatertekort, en de stranden liggen vol. Sinds gisteren is er een nationaal hitteplan van kracht in heel Nederland.

En dan valt het hier eigenlijk nog mee in het noorden. In 10 van de 16 Duitse deelstaten is een alarm van kracht in verband met mogelijke bosbranden. Vooral in het zuiden van het land zijn er zorgen over de droogte en hoge temperaturen. De landen rond de Middellandse Zee kampen al een tijdje met vlammenzeeën. In Nantes, aan de Franse Atlantische kust, is maandag een temperatuur van 42 graden gemeten. Ook in Bretagne werd een record gemeten van 39,9 graden Celsius. Bij Avignon is een bosbrand opgelaaid die vorige week donderdag al begon. Duizenden brandweerlieden proberen het vuur te bedwingen.

In Spanje en Portugal zouden bij mekaar al 1.169 mensen om het leven zijn gekomen door de hitte. Mensen drogen uit, of krijgen een zonnesteek. Spaanse brandweerlieden worden beziggehouden door zo’n 30 actieve bosbranden. Gisteren kwam een 69-jarige Spaanse schaapsherder om door het vuur, nadat eerder in hetzelfde gebied in Zamora een brandweerman omkwam.