Nieuws

Vandaag spoedoverleg over grootschalige asielopvang

19-07-2022 09:01

Bron: Henk Vrieselaar via Shutterstock

Vandaag staat er spoedoverleg gepland tussen staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie, voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls, en voorzitter van de veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling. Reden is de steeds grotere problematiek in de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum Ter Apel ligt. RTV Noord schrijft dat de drie grootste partijen in die gemeente de situatie inmiddels ”onhoudbaar” noemen. Raadslid Wim Eilert (PvdA) zei gisteren dat de ME en Defensie paraat staan om in te grijpen als de situatie uit de hand loopt. Het overleg moet helpen bij het vinden van grootschalige opvang.

Ondertussen heeft Hubert Bruls het kabinet een deadline gesteld. De medewerking van de veiligheidsregio’s bij het vinden van extra opvanglocaties eindigt per 1 oktober. De 25 veiligheidsregio’s hebben nu beloofd ieder 225 extra opvangplekken te regelen, maar het kabinet moet er niet vanuit gaan dat dit een permanente oplossing is. Volgens Bruls heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers ook zijn best gedaan, maar gaat het zo niet langer. Terwijl het Rijk en de gemeenten zoeken naar nieuwe locaties, slapen mensen bij het AZC in Ter Apel inmiddels iedere nacht buiten.

Volgens Bruls moet Den Haag ”structurele oplossingen” aandragen om op lange termijn de asielopvang draaglijk te houden. Bruls riep eerder al op tot het weigeren van veiligelanders, die overigens al voorrang krijgen in de asielprocedure. Zo moet worden voorkomen dat opvangcapaciteit volstroomt met mensen die eigenlijk geen kans maken op een asielstatus, maar wel recht hebben om de procedure te doorlopen. Een langetermijnvisie op de asielopvang lijkt nu in Den Haag te ontbreken.

De NOS schrijft dat er ook steeds meer signalen zijn van niet-Oekraïense asielzoekers die de speciale voorzieningen voor Oekraïners proberen te gebruiken, terwijl ze hier eigenlijk geen recht op hebben. Zo zouden sommige mensen die vanuit een ander land naar Oekraïne gereisd waren voor de oorlog, eerst naar hun land van herkomst terug zijn gekeerd. Vervolgens proberen ze alsnog naar Nederland te komen om asiel aan te vragen, terwijl ze al in een veilig land waren.

Dan is er nog het probleem dat de samenwerking tussen regionale overheden ook niet altijd goed verloopt. Vorige week vrijdag ontstond verwarring toen een bus met 150 overlast gevende asielzoekers door Amsterdam terug werd gestuurd naar Ter Apel. Volgens RTV Noord gaf de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland als reden op dat de bus niet aangekondigd was, en er geen opvang voorbereid was. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde hield echter vol dat hij van meerdere bronnen begrepen had dat de overlastgevers in de hoofdstad niet gewenst waren. De groep moest in Ter Apel met extra beveiligers en politie in de gaten gehouden worden, om verdere problemen te voorkomen.