Nieuws

Parlement België keurt uitleveringsverdrag met Iran goed

21-07-2022 13:27

Bron: Kanisorn Pringthongfoo via Shutterstock

De Belgische Tweede Kamer heeft gisteren een omstreden uitleveringsverdrag met Iran goedgekeurd. 79 Kamerleden stemden voor, 41 tegen, en 11 onthielden zich van stemmen. De Vlaamse N-VA spreekt van een ”duivelspact”, en stemde tegen. De regering van Alexander De Croo stelt dat de goedkeuring nodig is om een gevangengenomen Belg in Iran te redden.

Het kan nu mogelijk worden voor de twee landen om veroordeelden aan elkaar uit te ruilen. Iran is uit op de vrijlating van diplomaat Asadollah Asadi. Die werd vorig jaar in België veroordeeld tot 20 jaar voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Hij was betrokken bij een complot om een bomaanslag te plegen op een Iraanse dissidente organisatie in Frankrijk. Asadi genoot diplomatieke immuniteit in Oostenrijk, waar hij toentertijd was gestationeerd. Hij vervoerde een explosief in de ”diplomatieke tas”. Dit is een container waarmee gevoelig materiaal vervoerd kan worden tussen diplomatieke missies en het thuisland. Diplomatieke tassen mogen normaliter niet ingezien worden door de douane.

België zou ook iemand terug willen ruilen. In februari werd de 41-jarige Olivier Vandecasteele gearresteerd in Teheran. De Belg was sinds 2015 betrokken bij een ngo die onder meer Afghaanse vluchtelingen in Iran helpt. De Iraanse regering lijkt nu van plan om Vandecasteele uit te ruilen tegen Asadi. Ook de terdoodveroordeelde Zweeds-Iraanse Ahmedreza Djalali zou door Teheran mogelijk ingezet worden als wisselgeld bij de deal.

De initiatiefnemers van het uitleveringsverdrag stellen dat onterecht in het buitenland veroordeelde Belgen hoe dan ook geholpen moeten worden. Minister Van Quickenborne (Open Vld) stelt dat nu niet automatische wordt besloten tot het vrijlaten van Asadi. Er moet na aandringen van twee linkse partijen wel extra parlementaire controle op de uitvoering van het verdrag komen. Van Quickenborne en premier De Croo benadrukten ook dat zij met het verdrag het advies van de Belgische inlichtingendienst, de Staatsveiligheid, opvolgen. Die had gezegd dat he verdrag nodig was om nog iets voor Vandecasteele te kunnen doen.