Nieuws

China krijgt voor 2025 te maken met bevolkingskrimp

25-07-2022 09:11

bron: testing/Shutterstock

De Engelstalige Chinese krant Global Times bericht dat Chinese demografen nog voor 2025 bevolkingskrimp verwachten. China heeft ongeveer 1,4 miljard mensen, wat een verdubbeling is ten opzichte van 1964. Er worden echter door economische omstandigheden zo weinig baby’s geboren, dat de aanhoudende bevolkingsgroei van de afgelopen eeuw binnen de komende jaren om zal slaan naar een krimp die nog wel een tijdje kan duren.

In sommige plaatsen nemen lokale overheden al tegenmaatregelen. De zuidelijke stad Panzhihua begon vorig jaar al met een programma waarmee koppels die een tweede kind krijgen financieel beloond worden. Dit is nogal een ommezwaai in een land waar van 1980 tot 2015 een officiƫle eenkindpolitiek van kracht was, en mensen juist werden beboet als ze teveel kinderen hadden. Het doel van dat beleid was om het aantal kinderen per gezin en daarmee de bevolkingsgroei onder controle te krijgen.

Het artikel in de Global Times merkt ook op dat de Chinese economische ontwikkeling minder afhankelijk zal moeten worden van de groei van de bevolking, en dat de overheid kan proberen om toekomstige krimp af te remmen. Zo moet de overheid proberen om de huizenmarkt te stabiliseren, en andere zorgen wegnemen die jonge koppels ervan weerhouden om kinderen te krijgen.