Nieuws

Driekwart Holland: ‘Manier waarop boeren nu protesteren ontoelaatbaar’

28-07-2022 20:03

Boerderij
Shutterstock.

Een meerderheid vindt de manier waarop deze week door de boeren geprotesteerd wordt ontoelaatbaar. Driekwart (74 procent) heeft hier weinig tot geen begrip voor. Wel is er nog altijd begrip voor hun verzet tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 15.000 leden van het Opiniepanel.

Een meerderheid (60 procent) heeft er nog altijd begrip voor dat boeren protesteren tegen het stikstofbeleid. Dat is nauwelijk lager dan aan het begin van deze week (64 procent). Maar de manier waarop deze week actie werd gevoerd, kan maar van een kwart (26 procent) op begrip rekenen. 10 procent heeft weinig, en 64 procent heeft zelfs geen enkel begrip voor de snelwegacties.

Gevaarlijke situaties

Veel mensen vinden protestacties van de boeren acceptabel zolang deze niet zorgen voor gevaarlijke situaties. Met trekkers protesteren bij de Tweede Kamer of een andere overheidsinstantie vindt een meerderheid (66 procent) een acceptabele manier om onvrede te uiten.

Hooibalen in brand steken en afval storten op snelwegen, vindt respectievelijk maar 16 procent en 13 procent van de panelleden acceptabel. “Dat de randen van het toelaatbare worden opgezocht begrijp ik wel. Maar branden op de wegen en blokkades met afval of asbest kunnen uiteraard niet”, aldus een panellid.

Welke acties van de boeren vinden mensen wel acceptabel en welke niet? Dat lees je hier. 

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 28 juli 2022. Aan het onderzoek deden 15.533 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitkomsten zijn gewogen op het totaal aantal ondervraagden en representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 80.000 leden.