Politiek

69% Holland wil tijdelijke asielstop

02-08-2022 16:36

Vluchtelingen
Janossy Gergely / Shutterstock.com

Tweederde voor tijdelijke asielstop: ‘Als we ze niet acceptabel kunnen opvangen zit er niets anders op’Hilversum – De meeste mensen (69 procent) vinden het een goed idee om een tijdelijke asielstop in te stellen, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 27.000 leden van het Opiniepanel. Bij zo’n stop worden aanvragen van asielzoekers tijdelijk niet meer in behandeling genomen.

De meerderheid (61 procent) is in principe voor het opvangen van oorlogsvluchtelingen, dit cijfer is al jaren stabiel. Maar de manier waarop dit nu gebeurt is voor veel mensen onacceptabel. “Eerst orde in de chaos en dan een beter beleid. Daarna zijn ze weer welkom”, schrijft een panellid.

Steun van kiezers

VVD, JA21 en PVV pleiten nu voor een tijdelijke asielstop. Staatssecretaris Van der Burg (Asiel en Migratie) vermoedt dat zo’n stop in strijd is met de Vreemdelingenwet. Hij heeft wel toegezegd om dit te onderzoeken. Niet alleen hun eigen kiezers, maar ook veel kiezers van andere politieke partijen zijn voor. Ook onder deelnemers die in de basis vinden dat er oorlogsvluchtelingen in Nederland opgevangen mogen worden is de helft (53 procent) voor.

Hoe denken kiezers van verschillende partijen over een asielstop? Dat lees je hier.

Gemeenten niet verplichten

Het kabinet kijkt naar verschillende andere manieren om de problemen met de opvang te verkleinen, maar deze kunnen op weinig steun rekenen. Zo bereidt het een wet voor die gemeenten verplicht om ‘kansrijke’ asielzoekers op te nemen en te begeleiden.

Ruim een derde van de ondervraagden is voor zo’n verplichting (37 procent), een kleine meerderheid (55 procent) is tegen. In hun ogen heeft het Rijk de huidige problemen veroorzaakt en kun je gemeenten niet verplichten die op te lossen. Bovendien vinden ze dat gemeenten zich nu al genoeg inspannen om te helpen met opvang en huisvesting.

Andere maatregelen

Hoe denken mensen over de komst van een tweede aanmeldcentrum? Wat vinden zij ervan als asielzoekers voorrang krijgen op sociale huurwoningen? Lees het hier.

Vanavond in EenVandaag presenteert Joyce Boverhuis de uitslagen van dit onderzoek.