Nieuws

Man injecteert steroïden, raakt bijna onvruchtbaar

02-08-2022 14:01

Bron: BLACKDAY/Shutterstock

Een treurig verhaal bij OmroepBrabant over de gevolgen van een overhaaste greep naar steroïden. Marco (niet zijn echte naam natuurlijk) was als 24-jarige al acht jaar bezig met krachttraining, en merkte dat de resultaten tegen begonnen te vallen. Op een gegeven moment ben je gewoon over je piek heen. Hij kon via via aan steroïden komen, en dacht dat een kuurtje voor een paar weken geen kwaad kon.

”Ik kon via vrienden het middel kopen zodat ik wist wat ik kocht en wist wat het deed. Bij sportscholen waar veel bodybuilders komen, kun het het ook makkelijk onder de toonbank kopen. Dat maakt het makkelijk om te beginnen. Alle strakgetrokken lijven op social media hebben me ook beïnvloed, denk ik.”

”Ik begon met vier weken pillen nemen. Daarna is een nakuur nodig om het vrouwelijke hormoon oestrogeen te onderdrukken, dat wordt aangemaakt als je anabolen gebruikt. In totaal duurde mijn eerste periode tien weken.”

Als hij vervolgens van het middel afstapt, beginnen de naweeën, en maakt zijn lichaam teveel oestrogeen aan. Omdat dit de sportieve prestaties schaadt, gaat hij uiteindelijk weer aan de steroïden. Ditmaal via de injectienaald. Het kuurtje van een paar weken wordt uiteindelijk een traject van vier jaar. Toen zijn vriendin dreigde de relatie af te breken, omdat steroïden een man onvruchtbaar kunnen maken, ging Marco naar een internist die hem af hielp kicken. De steroïden waren volgens Marco dus ”onder de toonbank” te krijgen bij zo’n beetje iedere sportschool met veel bodybuilders, maar om er weer vanaf te komen was medische hulp nodig. De kinderwens lijkt nu toch nog in vervulling te gaan, want zijn vriendin is inmiddels zwanger. Wel moet hij buikprikken blijven zetten om vruchtbaar te blijven.