Nieuws

Even een update over de apenpokkencrisis

04-08-2022 16:24

Bron: anut21ngStock/Shutterstock

Even een update over de apenpokken. Nederland telt momenteel volgens het RIVM 957 gevallen, en heeft daarmee een van de grotere uitbraken, na de VS, Spanje, Duitsland, het VK, Frankrijk en Brazilië. Wereldwijd zijn er nu meer dan 26.000 bevestigde gevallen bekend volgens het Our World in Data project, dat een database bijhoudt over de ziekte. Dan het aantal doden: Nigeria heeft er 3 geteld, Spanje 2, Ghana, Brazilië, India en Peru allemaal 1. De Amerikaanse staten Californië, Illinois en New York hebben inmiddels de noodtoestand uitgeroepen om het virus te bestrijden.

De Verenigde Staten heeft met meer dan 6.000 gevallen de grootste uitbraak. De drie staten die de noodtoestand hebben uitgeroepen zijn samen goed voor bijna de helft van de zieken, zo meldt MSNBC. De noodtoestand is geen reden tot paniek, maar moet helpen om personeel en fondsen vrij te maken die moeten helpen met vaccinatiecampagnes. Volgens het CDC zou het bij 98 procent van de gevallen gaan om mannen die seks hebben met mannen, althans bij de besmetten waarvan deze demografische gegevens bekend zijn. Gezondheidsspecialisten benadrukken wel dat het virus via huid-op-huidcontact verspreid kan worden, en dat iedereen met verdachte symptomen er beter melding van kan maken bij het ziekenhuis of de huisarts.

Symptomen kunnen volgens het RIVM bestaan uit huiduitslag die overgaan in blaasjes, die weer overgaan in pijnlijke zwarte pokken. Daarnaast komen koorts, rillingen, hoofd- en spierpijn, gezwollen lymfeklieren en moeheid voor. Sommige mensen krijgen eerst last van de huiduitslag, en daarna de rest. Bij anderen is de volgorde weer andersom. Mensen kunnen al besmettelijk zijn voordat ze fysieke klachten krijgen. Tot en met woensdag zijn er in Nederland bijna 2.000 vaccinaties gezet, waarvan de helft door de GGD in Amsterdam. De regio Amsterdam-Flevoland is dan ook goed voor meer dan de helft van de besmettingen.