Nieuws

Farmers Defence Force belooft ‘hardste acties ooit’

05-08-2022 18:32

Trekker
Shutterstock.

Behalve minister Van der Wal heeft ook Farmers Defence Force (FDF)-voorman Mark van den Oever een reactie gegeven na afloop van het gesprek tussen boerenorganisaties en het kabinet onder leiding van Johan Remkes. Volgens Van den Oever kan Nederland zich opmaken voor “de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft“.

Van den Oever wil niet zeggen wat deze ‘hardste acties’ precies inhouden, wel dat FDF “zeker gaat escaleren”.

Van den Oever:

“De kloof tussen boeren en het kabinet is zo groot als de Grand Canyon. De impasse is groot, we zijn terug bij af. Nu zijn de vergaderboeren uitgewerkt en moeten de actieboeren weer aan de gang. Als ik zo de stemming een beetje proef, denk ik dat je je kunt opmaken voor de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft.

“Ik wil geen oproepen doen aan ,ijn achterban. Die boeren weten zelf goed wat ze wel en niet kunnen doen. Niemand is voor asbest op de snelweg gooien. Ik denk dat we het daar met zijn allen wel over eens zijn. Maar kijk, het is natuurlijk ook onze achterban, wij gaan ze niet afvallen.”

FDF was vrijdag overigens niet aanwezig bij het overleg met het kabinet onder leiding van Remkes. Wel voert FDF overleg met land- en tuinbouworganisatie LTO.

Wel was FDF vrijdag aanwezig bij een nabespreking met acht boerenorganisaties die, volgens de betreffende organisaties zelf, ’95 procent van de landbouw vertegenwoordigen’. Volgens FDF ‘heerst grote teleurstelling’ bij boerenorganisaties na het gesprek met het kabinet onder leiding van Remkes.

FDF:

“Namens de boeren is een handreiking gedaan naar het kabinet. Die handreiking is niet aangepakt, maar was voorwaarde voor een vervolggesprek voor de partijen. Het geschonden vertrouwen is niet hersteld.”