Portemonnee

Steeds meer bejaarden met AOW-uitkering naar voedselbank, 10% stijging in twee maanden

05-08-2022 18:03

Supermarkt
Shutterstock.

Bejaarden met een AOW-uitkering kunnen steeds minder makkelijk rondkomen van hun AOW. Door de inflatie en stijging van energieprijzen kunnen AOW’ers steeds minder vaak hun vaste lasten betalen en kloppen er steeds meer AOW’ers bij de voedselbank aan. Dit laat Leo Wijnbelt, voorzitter van de koepelorganisatie Voedselbanken Nederland,  vrijdag weten.

Volgens Wijnbelt is het aantal klanten van de voedselbank de afgelopen twee maanden met 10% gestegen. Momenteel maken 100.000 mensen wekelijks gebruik van de voedselbank. Toename van voedselbankklanten is vooral zichtbaar in de grote steden.

Wijnbelt:

“We zien dat ouderen met een AOW die vroeger hun vaste lasten konden betalen dat nu niet meer kunnen. We denken dat die groep het komende half jaar groter wordt als de huidige situatie ongewijzigd blijft.”

In juni, juli en augustus was er altijd een dip. Mogelijk gingen deze mensen naar familie in het buitenland of kweekten ze hun eigen eten in de tuin. Die dip zien we dit jaar voor het eerst niet.”

Wijnbelt wil de komende tijd met de overheid in gesprek om ervoor te zorgen dat er voor het groeiend aantal voedselbankklanten ook in de toekomst voldoende voedsel beschikbaar is.

In mei van dit jaar werd ook al melding gemaakt van een snel groeiend aantal voedselbankklanten. In het eerste kwartaal van het jaar is het percentage voedselbankklanten met 15% gegroeid.

Wijnbelt merkte destijds op dat niet alleen gezinnen met een minimuminkomen bij de voedselbank aankloppen, maar ook mensen met een modaal inkomen die door stijgende energieprijzen in de problemen komen.

Overigens was de stijging van voedselbankklanten in mei van dit jaar deels te wijten aan de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne.