Politiek

Stikstofminister Van der Wal (VVD): ‘Stikstoofuitstoot moet in 2030 écht zijn gehalveerd’

05-08-2022 18:21

Christianne van der Wal-Zeggelink
Christianne van der Wal-Zeggelink (VVD), minister voor Natuur en Stikstof. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman.

In een reactie op het gesprek tussen boerenorganisaties en het kabinet onder leiding van Johan Remkes heeft stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) laten weten dat “stikstofuitstoot in 2030 echt met de helft moet zijn gereduceerd”. De door boerenorganisaties verlangde vijf jaar extra tijd om stikstofuitstoot te reduceren is voor Van der Wal geen optie: “Vijf jaar extra de tijd nemen kan echt niet.”

Van der Wal:

“Het kabinet is van mening dat dit nodig is. We hebben echt een heel groot probleem. Als je die stikstofkraan niet dichtdraait, wordt de natuur slechter. Dan stopt de vergunningverlening en komt Nederland stil te staan. Die snelheid is echt nodig”.

Excuses

De minister bood, net als premier Rutte dat vrijdag deed, haar excuses aan voor de onrust die bij boeren is ontstaan door het zogenaamde ‘stikstofkaartje’ van het kabinet. “Ik vind het oprecht heel erg. Alle boeren in Nederland leven in onzekerheid. Wij kunnen die onzekerheid ook niet snel wegnemen”.

Net als Rutte sprak Van der Wal over een “open en eerlijk gesprek” met de boerenorganisaties onder leiding van Johan Remkes. Van der Wal zegt “graag het gesprek verder te willen voeren over wat er nodig is om te helpen, aan de keukentafel. We snappen dat de opgave heel groot is”.