Nieuws

Huisartsen sturen massaal boze mail met ‘motie van treurnis’ naar zorgminister Kuipers

12-08-2022 13:13

Ernst Kuipers, D66
Ernst Kuipers, D66. Screenshot NPO.

Twee actiegroepen van huisartsen hebben zorgminister Kuipers massaal een boze e-mail met een ‘motie van treurnis’ gestuurd. In de mail, die verspreid is in besloten Facebookgroepen en in handen is van het AD staat:

“Huisartsen, verenigd in de huisarts-actiegroepen ‘help de huisarts verzuipt’ en ‘de bevlogen huisartsen’, zijn ontzet dat u − de minister − opnieuw de huisartsen negeert. Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk en dat in een periode dat huisartsen of proberen uit te rusten of keihard aan het werk zijn om met onderbezetting veilige huisartsenzorg te bieden.”

Gratis prikassistenten

Aanleiding van de boze mail is een brief van minister Kuipers waarin staat dat huisartsen bij de Covid-19-herhaalprik vanaf half september zelf moeten bepalen wie er wanneer in aanmerking komt voor een vaccin:

“De huisartsen hebben zich gecommitteerd tot het maken van een selectie van de griepprikgroep jonger dan 60 jaar.”

, aldus Kuipers in de brief. Volgens huisarts en mede-initiatiefnemer Nico Terpstra voelen zeer veel huisartsen zich geroepen van zich te laten horen:

“Van alle kanten trekken er nu artsen aan de bel. Wij willen dat de mailbox van het ministerie van Volksgezondheid verstopt raakt met boze huisartsen.”

Terpstra is er niet over te spreken dat huisartsen door het ministerie als personeel worden behandeld:

“Zo zijn er heel wat vaccinatierondes geweest waarbij we zijn ingezet als gratis prikassistenten, terwijl de GGD artsen wél betaalt. Wij moeten helemaal niks, we hebben geen dienstbetrekking bij het ministerie. Dus zorg dat wij betrokken worden en gezien worden, anders werkt het niet.”

Randvoorwaarden

Eerder al liet de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) al weten te zijn ‘overvallen’ door de de aankondiging dat huisartsen moeten gaan selecteren:

‘Het proces was nog niet helder, waardoor nog helemaal niet te stellen is of dit wel goed uitvoerbaar is voor huisartsen. En die uitvoerbaarheid is één van de harde randvoorwaarden.’

Het ministerie van Volksgezondheid zegt met de LHV in gesprek te zijn over de randvoorwaarden van de huisartseninzet binnen de vaccinatiecampagne. De manier waarop de selectie voor de griepprikgroep plaatsvind hoort daar ook bij.