Nieuws

Buitenslapen en knokpartij in verstopt Ter Apel

15-08-2022 09:01

Luchtfoto van aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Aerovista Luchtfotografie via Shutterstock

Zondagmiddag heeft een vechtpartij plaatsgevonden voor de poort van het aanmeldcentrum Ter Apel. RTV Noord schrijft dat volgens een ANP-fotograaf een groep van ongeveer honderd asielzoekers verhaal ging halen bij een kleinere groep vanwege diefstal. De politie greep in, maar heeft uiteindelijk niemand gearresteerd. Het COA zei tegen de pers geen informatie te kunnen geven over het incident, en verweest naar de politie. Het incident vond immers niet binnen het AZC plaats, maar vlak voor de poort.

Tenten

In de nacht van zondag op maandag moest een groep van ongeveer 150 mensen buiten de hekken van Ter Apel onder luifels slapen. De gehele asielketen zit nog altijd verstopt, en dit lijkt voorlopig ook zo te blijven. De luifels waren de afgelopen weken vooral gebruikt om asielzoekers de dag door te laten brengen in de schaduw. Een groep van enkele tientallen mensen zou de afgelopen dagen actie hebben gevoerd voor betere opvang door de luifels als nachtverblijf te weigeren, evenals het weigeren van eten en drinken. Hier zouden ze zondag mee gestopt zijn. Het is de verwachting dat de luifels ook de komende week als overnachtingsplaats gebruikt moeten worden. Voor vrouwen en kinderen zal wel gezorgd worden voor een slaapplaats binnen, dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg (VVD). Het is nog onduidelijk of dit ook kan betekenen dat mannen die al in Ter Apel verblijven, noodgedwongen onder de luifels kunnen worden geplaatst om ruimte te maken voor vrouwen.

Minderjarigen

De NOS schreef vorige week woensdag al over een forse stijging in het aantal alleenstaande minderjarigen onder de asielzoekers. Het zou hierbij tot en met juli van dit jaar gaan om 1703 mensen, oftewel 10,6 procent van alle asielaanvragen. De asielprocedure duurt voor alleenstaande minderjarigen duurt langer dan in andere gevallen, en het IND kampt met een personeelstekort.