Nieuws

‘Vlaggendeskundige’: ‘Fatsoenlijk om maandag geen omgekeerde vlaggen op te hangen’

15-08-2022 16:16

Nederlandse vlag
Shutterstock.

Nederland heeft een heuse ‘vlaggendeskundige’ zo blijkt uit een artikel van het ANP, dat maandag is verspreid. De ‘vlaggendeskundige’ in kwestie heet Marcel van Westerhoven. Volgens hem is het ‘fatsoenlijk’ om maandag 15 augustus geen omgekeerde Nederlandse vlag op te hangen. Op 15 augustus wordt namelijk het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht, in het bijzonder de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van wat destijds Nederlands-Indië heette.

Volgens ‘vlaggendeskundige’ Van Westerhoven vertegenwoordigt de Nederlandse vlag zowel de Staat als het volk. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar het verschilt per land: Duitsland heeft bijvoorbeeld een aparte vlag voor de Staat (de Duitse driekleur met daarop een adelaar) en een ‘civiele’ vlag: de Duitse driekleur zonder adelaar. Van Westerhoven ziet in de omgekeerde Nederlandse vlag dan ook een protest tegen zowel de Staat als tegen het volk. Terwijl het protest van de boeren juist gericht is tegen de Staat alleen.

Van Westerhoven tegen het ANP:

“De herdenking van vandaag gaat juist om het volk. Als ik een boer of sympathisant was, zou ik daar uit respect rekening mee houden. Al is het bij wet niet verboden, Nederland heeft geen vlaggenwet. Je mag er mee doen wat je wilt: in de fik steken, door het slijk halen, omkeren. Het enige wat we er met elkaar over kunnen zeggen is: laten we op een fatsoenlijke manier met de vlag omgaan.”

 

Lees ook: Betrokken landen herdenken vandaag Japanse capitulatie Tweede Wereldoorlog