Nieuws

Kabinet zal biologische boeren mogelijk ontzien bij uitvoering stikstofbeleid

16-08-2022 11:21

Agractie
Foto: Agractie.nl

Biologische boeren zullen mogelijk worden ontzien bij de uitvoering van het stikstofbeleid. Stikstofminister Van der Wal (VVD) vindt dat biologische boeren al jaren geleden een omslag hebben gemaakt en ‘daardoor minder stikstof uitstoten’. Het kabinet zal daarom kijken naar mogelijkheden om biologische boeren te ontzien in het stikstofbeleid. Dit is de uitkomst van het gesprek dat natuur- en milieu-organisaties maandag hebben gevoerd met kabinetsleden onder leiding van Johan Remkes (VVD).

Volgens Remkes was het gesprek een ‘zinvolle excersitie’ en was het bedoeld om ‘scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen precies staan’.

Remkes:

“We moeten in Nederland niet de fout maken om boeren nu aanzienlijke investeringen te laten plegen voor de oplossing van het stikstofprobleem als ze misschien over een jaar of vier, vijf weer met heel andere opgaven geconfronteerd worden. Natuurorganisaties willen daarom dat het kabinet zo snel mogelijk naar de mobiliteitssector, inclusief de luchtvaar en naar de industrie kijkt. Ook Schiphol en fabrieken zouden dan moeten inleveren.”

Irritatie boerenorganisaties, wetenschappers

Boerenorganisaties zijn ondertussen steeds minder blij met de diverse gesprekken die het kabinet voert onder leiding van Remkes. Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders noemde die gespreken in De Telegraaf “een Poolse landdag. Als je een conflict hebt met je buurman nodig je toch ook niet het hele dorp uit?”

Hoogleraren tenslotte zijn geirriteerd dat ze als enigen niet zijn uitgenodigd door Remkes. Zo zegt stikstofhoogleraar Han Lindeboom in De Telegraaf het ‘verbijsterend’ te vinden en ‘totaal ongeloofwaardig’ dat hij of andere hoogleraren niet zijn uigenodigd voor een gesprek.