Nieuws

VS doen eerder uitgestelde paraatheidstest met nucleaire Minuteman III ICBM

16-08-2022 12:48

Minuteman III
Minuteman III in silo. Shutterstock.

Washinthon, 16 aug. (Reuters) – Het leger van de Verenigde Staten zei dinsdag dat het een test van een Minuteman III intercontinentale ballistische raket (ICBM) heeft uitgevoerd, die was uitgesteld om escalatie van de spanningen met Peking te voorkomen tijdens China’s machtsvertoon in de buurt van Taiwan eerder deze maand.

China heeft tientallen vliegtuigen ingezet en raketten afgevuurd in de Straat van Taiwan nadat Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, een reis had gemaakt naar het eiland dat onder zelfbestuur staat. China beschouwt Taiwan als een deel van zijn grondgebied en heeft nooit afgezien van het gebruik van geweld om het onder zijn controle te brengen.

Paraatheid strijdkrachten

De test toonde “de paraatheid van de nucleaire strijdkrachten van de VS en geeft vertrouwen in de dodelijkheid en doeltreffendheid van het nucleaire afschrikmiddel van de natie,” aldus een verklaring van het Amerikaanse leger.

Het leger zei dat ongeveer 300 van dergelijke tests eerder hadden plaatsgevonden en dat het niet het resultaat was van een specifieke wereldwijde gebeurtenis.

In april annuleerde het Amerikaanse leger een test van zijn Minuteman III ICBM. Dat uitstel was bedoeld om de nucleaire spanningen met Rusland te verminderen tijdens de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

Minuteman III ICBM

De Minuteman III, gemaakt door Boeing Co. (BA.N) en geschikt voor atoomkoppen, is de sleutel tot het strategische arsenaal van het Amerikaanse leger. De raket heeft een bereik van meer dan 9000 kilometer (9.660 km) en kan met een snelheid van ongeveer 3000 kilometer per uur (24.000 km/u) vliegen.

De raketten worden verspreid in geharde ondergrondse silo’s die worden bediend door lanceerploegen.

Nucleaire oorlog

De Russische president Vladimir Poetin zei in februari dat de nucleaire strijdkrachten van zijn land in hoogste staat van paraatheid moeten worden gebracht, wat de vrees deed ontstaan dat de Russische invasie in Oekraïne tot nucleaire oorlog zou kunnen leiden. Maar Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat ze tot nu toe geen reden hebben gezien om de nucleaire alarmniveaus van Washington te wijzigen.

Rusland en de Verenigde Staten hebben verreweg de grootste arsenalen kernkoppen na de Koude Oorlog die de wereld gedurende een groot deel van de 20e eeuw verdeelde en het Westen tegenover de Sovjet-Unie en haar bondgenoten plaatste.

***

WASHINGTON, Aug 16 (Reuters) – The United States military said on Tuesday that it had carried out a test of a Minuteman III intercontinental ballistic missile, delayed to avoid escalating tensions with Beijing during China’s show of force near Taiwan earlier this month.

The test showed “the readiness of U.S. nuclear forces and provide confidence in the lethality and effectiveness of the nation’s nuclear deterrent,” a U.S. military statement said.

(c) Copyright Thomson Reuters 2022