Portemonnee

Wat EU-lidstaten doen tegen hoge energieprijzen, een overzicht

16-08-2022 15:59

Bron: A08 via Shutterstock

16 augustus, (Reuters) – Europa wordt geconfronteerd met een sterke stijging van de energierekeningen als gevolg van de torenhoge gasprijzen nu de oorlog in Oekraïne en de Europese sancties tegen Rusland de bezorgdheid over de continuïteit van de gasvoorziening doen toenemen.

Groot-Brittannië en de lidstaten van de Europese Unie hebben een aantal maatregelen aangekondigd om de consument te beschermen (in alfabetische volgorde):

Groot-Britannië

Groot-Brittannië heeft een prijsplafond ingesteld voor de meest gebruikte huishoudelijke energiecontracten. Het plafond vanaf oktober zal op 26 augustus worden bekendgemaakt.

Voorspellingsgroep Cornwall Insight schat dat de gemiddelde Britse jaarrekeningen voor gas en elektriciteit zullen stijgen tot 3.582 pond (4.311 dollar) in oktober en 4.266 pond in januari. Eerder dit jaar bedroeg de maximumprijs 1.277 pond.

Er gaan steeds meer stemmen op bij de regering om meer steun te verlenen aan huishoudens die worstelen met energierekeningen, maar premier Boris Johnson heeft gezegd dat hij belangrijke fiscale beslissingen zal overlaten aan de nieuwe premier.

De strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij tussen minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss en voormalig minister van Financiën Rishi Sunak loopt tot 5 september.

Truss heeft gezegd dat zij een tijdelijk moratorium zou instellen op milieu- en sociale heffingen op de elektriciteitsrekening van de consument.

Sunak heeft gezegd dat hij er niet aan twijfelt dat meer steun nodig zal zijn om de huishoudens door de winter te helpen, en dat hij zou optreden zodra zou worden bevestigd met hoeveel de rekeningen zouden stijgen.

In mei heeft de regering een steunpakket van 15 miljard pond vastgesteld om de huishoudens te helpen. Elk huishouden krijgt vanaf oktober een korting van 400 pond op zijn energierekening.

Meer dan 8 miljoen huishoudens met een laag inkomen die een uitkering van de overheid ontvangen, krijgen ook nog eens een eenmalige uitkering van 650 pond, met extra hulp voor gepensioneerden en gehandicapten.

Bulgarije

Bulgarije heeft een korting van 0,25 levs per liter benzine, diesel en vloeibaar petroleumgas en methaan ingevoerd vanaf juli tot het einde van het jaar voor huishoudens en heeft de accijnzen op aardgas, elektriciteit en methaan geschrapt.

Het land, dat een netto-exporteur van elektriciteit is, heeft ook de gereguleerde prijzen voor elektriciteit voor huishoudens beperkt gehouden en vanaf juli slechts een gemiddelde jaarlijkse stijging van 3,4% toegestaan.

Denemarken

In juni hebben de Deense wetgevers ingestemd met een uitkering aan ouderen en andere maatregelen voor een totaalbedrag van 3,1 miljard Deense kronen (439 miljoen dollar) om de gevolgen van de snel stijgende inflatie en hoge energieprijzen op te vangen, waaronder een verlaging van een heffing op de energieprijzen.

De Deense wetgevers hadden eerder al ingestemd met subsidies ter waarde van 2 miljard Deense kronen (288 miljoen dollar) voor zo’n 419000 huishoudens die hard worden getroffen door de stijgende energierekeningen.

Europese Commissie

De landen van de Europese Unie zijn grotendeels verantwoordelijk voor het nationale energiebeleid en mogen op grond van EU-regels noodmaatregelen nemen om de consument te beschermen tegen hogere kosten.

In juli heeft de EU haar lidstaten gevraagd de vraag naar gas deze winter vrijwillig met 15% te verminderen, met de mogelijkheid van verplichte besparingen.

Het blok streeft er ook naar de voorraden tegen 1 november weer tot 80% van de capaciteit te vullen.

Frankrijk

Frankrijk heeft zich ertoe verbonden de stijging van de gereguleerde elektriciteitskosten te beperken tot 4%. Om dit te bereiken heeft de regering het nutsbedrijf EDF, dat voor 80% in handen is van de staat, opgedragen meer goedkope kernenergie te verkopen aan rivalen.

Nieuwe maatregelen die sinds de crisis in Oekraïne zijn aangekondigd – zoals steun aan bedrijven voor de kosten van hogere gas- en elektriciteitsrekeningen – brengen de totale kosten van het overheidspakket op 25 miljard-26 miljard euro (27 miljard dollar), zei minister van Financiën Bruno Le Maire.

De Franse energieregulator CRE zei vorige maand dat hij een verhoging van de gereguleerde tarieven voor de verkoop van elektriciteit (TRVE) met 3,89% voorstelt. De regering heeft de mogelijkheid zich te verzetten tegen de door de regulator voorgestelde tariefstijging en nieuwe tarieven op een lager niveau vast te stellen of deze volledig af te wijzen.

Duitsland

Duitse werknemers en gezinnen zullen extra geld, goedkopere benzine en goedkopere kaartjes voor het openbaar vervoer ontvangen.

Werknemers die inkomstenbelasting betalen, krijgen een eenmalige energieprijstoeslag van 300 euro. Gezinnen krijgen een eenmalige bonus van 100 euro per kind, die wordt verdubbeld voor mensen met een laag inkomen.

De komende jaren zal jaarlijks zo’n 12 tot 13 miljard euro worden uitgetrokken voor de subsidiëring van renovatie van oude gebouwen.

Duitse huishoudens zullen echter bijna 500 euro (510 dollar) per jaar meer moeten betalen voor gas nadat een heffing werd ingesteld om nutsbedrijven te helpen de kosten te dekken van het vervangen van Russische leveringen.

De heffing, die is ingevoerd om Uniper en andere importeurs te helpen het hoofd te bieden aan de snel stijgende prijzen, zal worden opgelegd van 1 oktober tot april 2024.

Griekenland

Griekenland heeft sinds september ongeveer 7 miljard euro uitgegeven aan energiesubsidies en andere maatregelen.

De subsidies, die in de energierekeningen zullen worden doorberekend, zullen in augustus ongeveer 1,136 miljard euro bedragen en zullen tot 90% van de stijging van de maandelijkse energierekeningen voor huishoudens en 80% van de stijging voor kleine en middelgrote ondernemingen absorberen.

Griekenland heeft een plafond ingesteld voor de betalingen aan stroomproducenten om hun reële productiekosten te weerspiegelen, waardoor een toeslag op elektriciteitsrekeningen in feite wordt afgeschaft, en de opbrengsten zullen worden gebruikt om de subsidies voor stroom te helpen financieren.

Hongarije

Hongarije heeft de detailhandelsprijzen voor brandstof sinds november gemaximeerd op 480 forint (1,23 dollar) per liter, een stuk onder de huidige marktprijzen. De maatregel heeft de vraag zo sterk doen stijgen dat de regering zich genoodzaakt zag de toegang tot de regeling te beperken.

Sterke stijgingen van de gas- en elektriciteitsprijzen hebben de Hongaarse regering er ook toe gedwongen een jarenlange bovengrens voor de detailhandelsfactuur voor nutsvoorzieningen in te perken, waarbij de limiet op het nationale gemiddelde verbruiksniveau wordt gesteld en de marktprijzen daarboven gelden.

Hongarije heeft ook een uitvoerverbod op brandstoffen ingesteld en onlangs de regelgeving inzake houtkap versoepeld om tegemoet te komen aan de toegenomen vraag naar vaste brandstoffen zoals brandhout.

Italië

Het land heeft begin augustus een steunpakket van ongeveer 17 miljard euro goedgekeurd om bedrijven en gezinnen te helpen beschermen tegen de sterk stijgende energiekosten en de stijgende consumentenprijzen.

Dit komt bovenop de ongeveer 35 miljard euro die sinds januari is begroot om de gevolgen van de torenhoge kosten voor elektriciteit, gas en benzine te verzachten.

In het kader van het pakket heeft Rome de bestaande maatregelen om de elektriciteits- en gasrekeningen voor gezinnen met een laag inkomen te verlagen en de zogenaamde ‘systeemkosten’-heffingen te verlagen, verlengd tot het vierde kwartaal.

Een verlaging van de accijnzen op brandstof aan de pomp die op 21 augustus zou aflopen, zal worden verlengd tot 20 september.

Rome overweegt ook om energiebedrijven te verbieden tot april 2023 eenzijdige wijzigingen aan te brengen in elektriciteits- en gasleveringscontracten, volgens ontwerpmaatregelen die begin augustus door de regering zijn goedgekeurd.

Nederland

Nederland heeft de energiebelastingen voor zijn 8 miljoen huishoudens verlaagd.

Noorwegen

Noorwegen subsidieert sinds december de elektriciteitsrekeningen van huishoudens en dekt momenteel 80% van het gedeelte van de elektriciteitsrekeningen boven een bepaald tarief. Dit zal vanaf september worden verhoogd tot 90%, en de regeling zal ten minste tot maart 2023 van kracht blijven.

Polen

Polen heeft belastingverlagingen aangekondigd op energie, benzine en basisvoedselproducten, alsook financiële uitkeringen voor huishoudens. Het heeft ook de gereguleerde gasprijzen voor huishoudens en instellingen zoals scholen en ziekenhuizen verlengd tot 2027.

De regering heeft in juli ingestemd met een eenmalige betaling van 3.000 zloty’s ($ 648) aan huishoudens om de stijgende kosten van kolen te helpen dekken. Premier Mateusz Morawiecki heeft gezegd dat de totale kosten van het beteugelen van de energieprijzen in Polen zullen oplopen tot ongeveer 50 miljard zloty’s.

Roemenië

De Roemeense coalitieregering heeft een regeling ingevoerd waarbij de gas- en elektriciteitsrekeningen voor huishoudens en andere gebruikers tot een bepaald maandelijks verbruik worden afgetopt en de energieleveranciers voor het verschil worden gecompenseerd. De regeling zou tot maart 2023 van kracht zijn.

De Roemeense premier Nicolae Ciuca schatte in februari dat de steunregeling ongeveer 14,5 miljard lei (3,27 miljard dollar) zal kosten, maar analisten verwachten nu dat de regeling meer dan 10 miljard euro zal kosten.

De linkse sociaaldemocraten, de grootste partij in het parlement en onderdeel van de regeringscoalitie, zijn voorstander van vervanging van de regeling door gereguleerde prijzen.

Spanje

Spanje is begonnen met een tijdelijke subsidiëring van de stroomkosten van centrales die fossiele brandstoffen gebruiken, in een poging om de hoge prijzen op korte termijn te verlagen. Het systeem zou tot 31 mei 2023 van kracht moeten zijn.

Het heeft ook de belastingen verlaagd om de consumentenrekeningen te verlagen en 16 miljard euro aangekondigd aan directe steun en zachte leningen om bedrijven en huishoudens te helpen de energieprijzen te doorstaan.

Zweden

Zweden heeft 6 miljard Zweedse kronen (605 miljoen dollar) opzij gezet om de gezinnen te compenseren die het zwaarst getroffen zijn door de sterke stijging van de elektriciteitsprijzen.

(c) Copyright Thomson Reuters 2022 – Vertaald door TPO.

***

Aug 16 (Reuters) – Europe is facing a sharp rise in power bills driven by sky-rocketing gas prices, as war in Ukraine and European sanctions on Russia heighten concerns over the security of gas supplies.

Here are some of the policies Britain and European Union member states have announced to help shield consumers (in alphabetical order):

BRITAIN

Britain has a price cap on the most widely used household energy contracts. The cap from October will be announced on Aug. 26.

Forecasting group Cornwall Insight estimates that average British annual bills for gas and electricity will jump to 3,582 pounds ($4,311) in October and 4,266 pounds in January. Earlier this year, the price cap was 1,277 pounds.

The government is facing growing calls to provide more support to households struggling with energy bills, but Prime Minister Boris Johnson has said he will leave major fiscal decisions to the new prime minister.

The Conservative Party leadership contest between Foreign Secretary Liz Truss and former finance minister Rishi Sunak runs until Sept. 5.

Truss has said she would apply a temporary moratorium on environmental and social levies added to consumers’ electricity bills.

Sunak has said he is in no doubt more support will be needed to help households through the winter, and he would act as soon as it is confirmed how much bills would be increasing by.

In May the government set out a 15 billion pound support package to help households. Every household will receive a 400 pound credit to their energy bills from October.

More than 8 million low-income households receiving state benefits are also being given a further one-off 650 pound payment, with additional help for pensioners and disabled people.

BULGARIA

Bulgaria has introduced a discount of 0.25 levs per litre of petrol, diesel and liquefied petroleum gas and methane from July until the end of the year for households and scrapped excise duties on natural gas, electricity and methane.

The country, a net electricity exporter, has also kept regulated prices for electricity for households at bay, allowing only an average 3.4% annual increase as of July.

DENMARK

In June, Danish lawmakers agreed a cash handout to the elderly and other measures totalling 3.1 billion Danish crowns ($439 million) to cushion the impact of soaring inflation and high energy prices, including a cut to a power price levy.

Danish lawmakers had previously agreed on subsidies worth 2 billion Danish crowns ($288 million) to be paid to some 419,000 households hard hit by rising energy bills.

EUROPEAN COMMISION

European Union countries are largely responsible for national energy policies, and EU rules allow them to take emergency measures to protect consumers from higher costs.

The EU in July asked its member states to reduce gas demand voluntarily by 15% this winter, with mandatory cuts possible.

The bloc also aims to refill storage to 80% of capacity by Nov. 1.

FRANCE

France has committed to capping an increase in regulated electricity costs at 4%. To help do this the government has ordered utility EDF, which is 80% state owned, to sell more cheap nuclear power to rivals.

New measures announced since the Ukraine crisis – such as helping companies with the cost of higher gas and power bills – bring the total cost of the government package to 25 billion-26 billion euros ($27 billion), Finance Minister Bruno Le Maire said.

French energy regulator CRE said last month it was proposing a 3.89% increase in regulated electricity sales tariffs (TRVE). The government has the ability to oppose the regulator’s proposed rate hike and set new tariffs at a lower level or reject them outright.

GERMANY

German workers and families will receive extra cash, cheaper petrol and cut-price public transport tickets.

Workers who pay income tax will receive a one-off energy price allowance of 300 euros. Families will receive a one-time bonus of 100 euros per child, which doubles for those on low incomes.

Over the next few years, some 12 billion-13 billion euros per year will be allocated to subsidise renovations to old buildings.

However, German households will have to pay almost 500 euros ($510) more a year for gas after a levy was set to help utilities cover the cost of replacing Russian supplies.

The levy, introduced to help Uniper and other importers cope with soaring prices, will be imposed from Oct. 1 to April 2024.

GREECE

Greece has spent about 7 billion euros on power subsidies and other measures since September.

Subsidies, which will be incorporated into power bills, will come in at about 1.136 billion euros in August and absorb up to 90% of the rise in monthly power bills for households and 80% of the rise for small and medium-sized firms.

Greece has imposed a cap on payments to power producers to reflect their real production costs, effectively scrapping a surcharge on electricity bills, with proceeds earmarked to help it finance power subsidies.

HUNGARY

Hungary has capped retail fuel prices at 480 forints ($1.23) per litre since November, well below current market prices. The measure led to such an increase in demand that the government was forced to curb eligibility for the scheme.

Sharp rises in gas and electricity prices have also forced Hungary’s government to curtail a years-long cap on retail utility bills, setting the limit at national average consumption levels, with market prices applying above that.

Hungary has also imposed an export ban on fuels and recently loosened logging regulations to meet increased demand for solid fuels such as firewood.

ITALY

The country in early August approved an around 17 billion euro aid package to help shield firms and families from surging energy costs and rising consumer prices.

That comes on top of some 35 billion euros budgeted since January to soften the impact of sky-high electricity, gas and petrol costs.

Under the package, Rome extended to the fourth quarter existing measures aimed at cutting electricity and gas bills for low-income families as well as reducing so-called “system-cost” levies.

A cut in excise duties on fuel at the pump scheduled to expire on Aug. 21 is set to be extended to Sept. 20.

Rome is also considering preventing energy companies from making unilateral changes to electricity and gas supply contracts until April 2023, according to draft measures approved by the government in early August.

NETHERLANDS

The Netherlands has cut energy taxes for its 8 million households.

NORWAY

Norway has been subsidising household electricity bills since December and currently covers 80% of the portion of power bills above a certain rate. This is due to increase to 90% from September, with the scheme to remain in place until at least March 2023.

POLAND

Poland has announced tax cuts on energy, petrol and basic food items, as well as cash handouts for households. It has also extended regulated gas prices for households and institutions like schools and hospitals until 2027.

The government in July agreed a one-off payment of 3,000 zlotys ($648) to households to help cover the rising cost of coal. Prime Minister Mateusz Morawiecki has said the total cost of curbing energy prices in Poland will reach around 50 billion zlotys.

ROMANIA

Romania’s coalition government has implemented a scheme capping gas and electricity bills for households and other users up to certain monthly consumption levels, and compensating energy suppliers for the difference. The scheme is due to be in place until March 2023.

Romanian Prime Minister Nicolae Ciuca estimated in February the support scheme will cost around 14.5 billion lei ($3.27 billion), but analysts now expect it to exceed 10 billion euros.

The leftist Social Democrats, parliament’s biggest party and a part of the governing coalition, support replacing the scheme with regulated prices.

SPAIN

Spain has started to temporarily subsidise fossil fuel plants’ power costs in a bid to bring down high prices in the short term. The system is due to be in place until May 31, 2023.

It has also cut taxes to reduce consumer bills, and announced 16 billion euros in direct aid and soft loans to help companies and households weather energy prices.

SWEDEN

Sweden has set aside 6 billion Swedish crowns ($605 million) to compensate households worst hit by the surge in electricity prices.

(c) Copyright Thomson Reuters 2022