Nieuws

Duitse regering roept Palestijnse vertegenwoordiger op matje na holocaustuitspraken Abbas

17-08-2022 13:18

Duitse vlag
Shutterstock.

Een woordvoerder van de Duitse regering heeft woensdag aan Reuters lbevestigd dat het de vertegenwoordiger van Palestina in Duitsland ter verantwoording zal roepen voor de holocaust-opmerkingen van de Palestijnse president Abbas dinsdag in Berlijn.

“Het is duidelijk voor ons, de regering en de kanselier, dat de vervolging en systematische moord op 6 miljoen Europese Joden een misdaad tegen de menselijkheid is die zijn weerga niet kent,” zei de woordvoerder op een reguliere nieuwsconferentie in Berlijn tegen Reuters.

Abbas zei onder meer dat Israel zich ‘schuldig heeft gemaakt aan 50 holocausts’, als antwoord op een vraag over de komende 50e verjaardag van de aanval op het Israëlische team op de Olympische Spelen in München door Palestijnse militanten.

Reactie Merkel

De opmerking riep een internationale golf van afkeer op.

Aan het Duitse Blad Bild laar oud-kanselier Angela Merkel (67, CDU) weten verontwaardigd te zijn over de uitlatingen van Abbas. Een woordvoerder van Merkel:

“Dr. Merkel veroordeelt de uitlatingen van president Abbas op zijn persconferentie in Berlijn in de sterkst mogelijke bewoordingen. Het was een onaanvaardbare poging om het unieke karakter van de door Duitsland onder het nationaal-socialisme begane beschavingsmisdaden te relativeren of om de Staat Israël direct of indirect op hetzelfde niveau te plaatsen als Duitsland onder het nationaal-socialisme. Duitsland zal dergelijke pogingen nooit tolereren.

Ron Prosor, de nieuwe ambassadeur van Israël in Duitsland schrijft op Twitter onder andere:

“Vrede en verzoening zijn niet mogelijk met dergelijke leugens. Het is niet mogelijk om vrede en verzoening tussen twee volkeren tot stand te brengen op basis van flagrante leugens, verdraaiingen van de geschiedenis en ontkenning van de Holocaust.”

Holocaustontkenning

Volgens Bild is het niet de eerste keer dat Abbas zich schuldig maakt aan dergelijke holocaustopmerkingen. In 2018 beweerde Abbas dat ‘de Joden zelf schuld hebben aan de holocaust’ wat hij baseerde op ‘hun sociale gedrag, zoals voortdurend geld lenen. Ook zei Abbas dat Joden ‘geen historische wortels in het Midden-Oosten hebben’ en dat ‘Hitler de immigratie van Joden naar Palestina steunde’. Hiervoor bood hij later zijn excuses aan.

Abbas promoveerde in 1982 op een proefschrift met de veelzeggende titel The Other Side: The Secret Relationship Between Nazism and Zionism. Later nam hij afstand van beschuldigingen dat hij een holocaustontkenner zou zijn.

 

Gebruikte bronnen:

Reuters
The Guardian
Bild

(c) Copyright Thomson Reuters 2022/TPO – Duitse en Engelse citaten vertaald door TPO.

 

Lees ook: Palestijnse president Abbas beschuldigt in Berlijn Israel van ‘plegen van 50 holocausts’