Buitenland

Vader en zoon verdacht van moorden op moslims in Nieuw-Mexico

17-08-2022 17:06

Save nature and wildlife/Shutterstock

De Amerikaanse staat Nieuw Mexico is de afgelopen weken in de ban geweest van een serie moorden. Vier islamitische mannen werden kort na elkaar dood aangetroffen, nadat ze in een hinderlaag waren gelokt door een onbekende schutter. Alle vier de mannen kwamen uit Afghanistan of Pakistan, wat in die gemeenschap en de pers zorgde voor de vraag of het ging om een haatmisdrijf. Vorige week werd echter een verdachte opgepakt, en bleek het niet om een Trump-aanhanger te gaan. De verdachte heet namelijk Muhammad Syed, en komt zelf ook uit Afghanistan. Nu schrijft Reuters dat ook de 21-jarige zoon van Muhammad is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moorden.

Albuquerque

De moorden vonden plaats in de Nieuw-Mexicaanse stad Albuquerque. De slachtoffers waren de 62-jarige Mohammad Ahmadi, de 41-jarige Aftab Hussein, de 27-jarige Muhammad Afzaal Hussain, en de 25-jarige Naeem Hussain. Drie van de vier waren sjiitische moslims, eentje soennitisch. De overheid riep moslims op tot extra waakzaamheid, en verhoogde het aantal politiepatrouilles bij islamitische instituties. De politie was al snel op zoek naar een zilverkleurige Sedan, die in verband werd gebracht met tenminste één van de moorden. De bestuurder bleek Muhammed Syed te zijn, een soennitische Afghaan. Hij werd vorige week gearresteerd, en kan niet op borgtocht vrijkomen. Nu wordt ook zijn zoon, Shaheen Syed, verdacht van betrokkenheid. Afzaal Hussain, die als ambtenaar voor de stad werkte, werd in minder dan 20 seconden 15 keer geraakt met zowel een geweer als een pistool. De politie denkt dat hierbij twee schutters betrokken waren, die ieder met een eigen wapen schoten. Ook zou Shaheen de doodgeschoten Naeem Hussain op 5 augustus de begrafenisstoet hebben zien leiden voor twee eerdere slachtoffers

Motief

De reden voor de moorden is nog onduidelijk, maar heeft mogelijk te maken met een persoonlijke vete die Syed koesterde. Een hulpverlener die Syed hielp bij zijn vestiging in Albuquerque, gelooft dat hij wrok koesterde nadat een sjiitische man in 2018 met zijn dochter trouwde. Aftab Hussein zou een vriend zijn geweest van deze ongewenste schoonzoon. De eerdere moord op Mohammad Ahmadi, die in november 2021 werd doodgeschoten, zou voortkomen uit een andere ruzie. Ahmadi runde een supermarkt waar Syed probeerde zijn digitale voedselbonnen in te wisselen voor cashgeld. Muhammad Syed zat naar verluid in de bijstand, en probeerde via wat omwegen aan extra geld te komen.

Sjiieten

Er zijn mensen binnen de islamitische gemeenschap van Nieuw-Mexico die de moorden niet willen zien als sektarisch. Teveel aandacht voor een religieuze dimensie zou de relatie tussen soennieten en sjiieten in de staat onder druk zetten. Bovendien was een van de slachtoffers, Afzaal Hussain, een soenniet, en is nog niet duidelijk waarom hij een doelwit werd. Toch waren er ook een aantal islamitische organisaties die vrij snel concludeerden dat de moorden met religieuze verschillen te maken hadden. Het Council on Islamic-American Relations (CAIR) noemde de moorden een duidelijk geval van anti-sjiitische haat, en had een prijs van 10.000 Dollar beloofd voor de gouden tip. De American Arab Anti-Discrimination Committee zei ook tegen Reuters dat het duidelijk om religieuze haat ging.