Portemonnee

67% Nederlanders wil snel compensatiegroeiende geldzorgen lagere en middeninkomens

18-08-2022 14:20

Kleingeld
Shutterstock.

De zorgen over de eigen koopkracht zijn groter dan ooit. Lagere inkomens hebben maandelijks vaak honderden euro’s overheidssteun nodig om rond te komen. Rijk en arm zijn het eens: het kabinet moet nu lagere en middeninkomens compenseren.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder leden van het Opiniepanel. Het aantal mensen met zorgen over de eigen koopkracht is gestegen van een minderheid (44 procent) in maart, naar tweederde (67 procent) nu. Na de lagere inkomens, heeft nu ook een meerderheid van de middeninkomens geldzorgen.

250 euro per maand extra

De helft van de lagere inkomens (49 procent) zegt dat overheidssteun voor hen cruciaal is om rond te komen, of dat zelfs dat waarschijnlijk niet genoeg zal zijn. De helft daarvan zegt minstens 250 euro extra per maand nodig te hebben.

Lees hier in hoeverre zij problemen hadden met betalen van rekeningen

Geen extra belasting

De groeiende groep mensen die het lastig heeft moet zo snel mogelijk gecompenseerd worden, vindt men. Arm en rijk zijn het er over eens dat dat vooral lagere en middeninkomens moeten zijn. Ook de hogere inkomens vinken in meerderheid die inkomensgroepen aan, maar een meerderheid (69 procent) van hen wil daar geen extra belasting voor betalen als dat nodig is.

Lees hier hoe het kabinet volgens mensen moet compenseren

Over dit onderzoek
Het onderzoek is gehouden op 17 en 18 augustus 2022. Aan het onderzoek deden 24.308 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 80.000 leden.

EenVandaag